Erişilebilirlik

Zelenski Sınır Birliklerini Ziyaret Etti


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkenin Silahlı Kuvvetler Günü’nde Donbas bölgesindeki çatışma hattına yakın askeri birlikleri ziyaret etti.

Ziyaretine ilişkin görüntüleri Telegram hesabından paylaşan Ukrayna Cumhurbaşkanı “Gösterdiğiniz dayanıklılık ve güç için teşekkür ediyorum. Sizler bağımsızlığımızın ileri karakolusunuz. Bir sonraki buluşmamızın Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk’ında olacağına inanıyorum. Kırım’da da olacağına inanıyorum elbette” diyerek Rusya işgali altındaki bölgelerin kurtarılması mesajını verdi.

Zelenski’nin tam olarak hangi bölgedeki askerlerle buluştuğu bilgisi paylaşılmadı. Ancak Zelenski’nin paylaştığı video mesajında Sloviyansk şehrinin isminin yazılı olduğu dev harflerin önünde olduğu görülüyor. Buranın kuşatma altındaki Bahmut yakınlarındaki bir şehir olduğu biliniyor.

Ukraynalı yetkililer son günlerde çatışmaların Bahmut civarında şiddetlendiğini belirtiyorlar.

Ukrayna’nın insansız hava aracı saldırıları sürüyor

Ukrayna’nın Rusya sınırı bölgesinde insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar iki gündür sürüyor. Askeri uzmanlar bu saldırıların Rusya’nın en önemli askeri tesislerinin nasıl savunmasız olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyorlar.

Ukraynalı yetkililerse henüz resmi olarak saldırıları doğrulamış değiller.

Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihailo Podolyak’ın Twitter hesabında, insansız hava araçları saldırılarının ardından buna atıfta bulunarak Rusya’yla alay eden mesajlar paylaşması dikkat çekti.

İngiltere Savunma Bakanlığı da Rusya’nın Ukrayna sınırından 500 kilometre içerideki askeri tesislere yönelik saldırıları, savaşın başından bu yana Rusya’nın kuvvetlerini koruma konusunda stratejik açıdan en önemli başarısızlığı olarak nitelendirdi.

Askeri tesislerin vurulması Rusya içerisinde de eleştirilerin artmasına neden oldu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ülkesinin önemli askeri tesislerin korunması için gerekli olan tüm tedbirleri alacağını söyledi.


İnsansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar sonrasında Rusya’nın Kursk bölgesindeki havalimanında yangın çıktığı açıklandı. Bağımsız kaynaklar da bugün de insansız hava araçlarının sınırdan 80 kilometre içerideki bir endüstriyel tesisi vurduğunu belirtiyor.

Rusya iki hava üssüne yönelik insansız hava aracı saldırılarından da Kiev’i sorumlu tuttuğunu açıkladı.

Son olarak Rusya’nın yine sivil hedefleri ve enerji altyapısını hedef aldığı ve saldırılar düzenlediği bildiriliyor.

Saldırıların ardından başkent Kiev’de yaşayan halkın hemen hemen yarısının elektriksiz kaldığı ifade ediliyor.

Güneydeki Odesa bölgesinde ise hastaneler başta olmak üzere bazı önemli tesislere elektrik verilmeye başlandığı açıklandı.

Rusya şu aşamada barış görüşmelerinden uzak

Her ne kadar hem ABD Başkanı Joe Biden hem de Rusya lideri Vladimir Putin Ukrayna konusunda diplomasi yoluyla çözüme açık olduklarını ifade etmiş olsalar da Rusya kendi deyimiyle “askeri operasyon” olarak nitelediği saldırılar amacına ulaşmadan barış konusunda masaya oturmayacağının sinyallerini veriyor.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, onuncu ayına giren Rusya’nın Ukrayna saldırılarında adil ve kalıcı bir barışa ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Blinken’ın açıklamalarına Rusya’dan yanıt geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, adil ve kalıcı bir barışın olması gerektiği fikrine katıldığını söyledi. Ancak Peskov “Bunun olması için, Rusya’nın askeri operasyonunun hedeflerine ulaşması şart. Rusya koyduğu hedeflere ulaşmalı ve ulaşacak” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG