Erişilebilirlik

Zehirli Maddeleri Kontrol Yasası Kongre'de


Zehirli Maddeleri Kontrol Yasası Kongre'de
Zehirli Maddeleri Kontrol Yasası Kongre'de

Amerikan Kongresi’nde bir komisyon Zehirli Maddeleri Kontrol Yasası’nda bazı değişiklikler yapılmasını görüşüyor. Teklif edilen yasa tasarısı, tarımdan tüketici ürünlerine kadar birçok alanda yüzlerce kimyasal maddenin kullanımının yasaklanmasını öngörüyor. Geçmişte yasanın değiştirilmesi girişimleri hep başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Reform çabalarının ele alındığı oturumlar şimdi de kimya sanayii yetkilileriyle siyasetçiler arasında ateşli tartışmalara sahne oluyor.

Sağlık uzmanları ve çevreciler, uzun zamandır, 35 yıllık Zehirli Maddeler Kontrol Yasası’nda reform yapılmasını istiyor. Tarım ilaçları dahil 80 bin endüstriyel kimyasalı denetleyen yasanın yaptırım gücüyse oldukça az. Reform çabalarının lideri, Senato Çevre ve Bayındırlık İşleri Komisyonu’ndan Demokrat Senatör Frank Lautenberg, mevcut yasanın etkisiz olduğunu söylüyor: “Önceki oturumlarda yasanın tehlikeli sonuçlar doğuracak, yüksek masraflı eksikleri olduğunu gördük. Sağlık uzmanları, sanayide kullanılan altısı kanserojen 212 kimyasal maddenin vücudumuzda dolaştığını açıkladı.”

Bu kimyasal maddelerden biri sert plastikten yapılan biberonlarda da kullanılan ve uzmanların kansere neden olduğunu söylediği BPA.

Refom, tüm kimyasal maddelerin güvenlik denetiminden geçmesini ve oyuncaklardan konserve kutularına kadar bütün ürünlerde kullanılan kimyasalların açıklanmasını öngörüyor. Çevre Koruma Dairesi’nin tehlikeli kimyasal maddelerin kısıtlı kullanımı ya da yasaklanması konusundaki yetki alanının genişletilmesi de sözkonusu.

Siyasetçiler reformların bilimsel kanıtlara dayandırılmasını istiyor. Ancak herkes daha sıkı denetim gerektiğini düşünmüyor.

Cumhuriyetçi Senatör James Inhof, bazı Amerikalılar’ın işlerini kaybedebileceğini söylüyor: “Reformların sadece insan hayatını değil, iş güvenliği ve ekonomiyi de koruması gerekiyor.”

New York Senatörü Demokrat Kirsten Gillibrand zehirli kimyasalları denetleyen federal yasa zayıf olduğu için 25 eyaletin kendi kimyasal güvenlik yasasını çıkardığını, bunların çocukların kullandığı ürünleri de kapsadığını söylüyor: “Kimyasalları denetleyen yasa çıkarıldıktan sonra geçen 30 yıl içinde çocuk kanserleri, öğrenme bozuklukları, doğuştan özürlülük, astım, allerji, otizm ve kısırlık kabul edilemez seviyede yükseldi. Çocuklar daha doğmadan yüzlerce kimyasal maddeye maruz kalıyor.”

Ancak kimya sektörü şirketleri felce uğratacağı, üreticilerin maliyetlerini arttıracağı, Coca-Cola dahil gizli kimyasal formül ve tariflerin açıklanmasını zorunlu hale getireceği için reforma şiddetle karşı çıkıyor. Cal Dooley, 720 milyar dolarlık kimya sanayiini temsil eden Amerika Kimya Konseyi’nin Başkanı. Dooley, “Güvenlik standartları nedeniyle bu yasa Amerikalı üreticileri yenilikçi ve yaratıcı iş imkanlarından yoksun bırakacak,” diyor.

Senatör Frank Lautenberg ve destekçileri, Zehirli Maddeleri Kontrol Yasası’nı komisyon oylamasına sunmayı planlıyor. Ekip, bu sıkı yasaların Kongre’de her iki partiden de destek bulacağını umuyor.


XS
SM
MD
LG