Erişilebilirlik

Zehirli Kimyasal İçeren Oyuncaklara Karşı Kampanya


Zehirli Kimyasal İçeren Oyuncaklara Karşı Kampanya
Zehirli Kimyasal İçeren Oyuncaklara Karşı Kampanya

Amerika’da zehirli kimyasal içeren tehlikeli oyuncaklara karşı sivil toplum örgütlerince yürütülen mücadele hız kazandı. Amerikan Kamu Araştırma Grubu’nun 25‘inci yıl raporunda, oyuncakların taşıdığı riskler mercek altına alınıyor. Hükümetin Tüketici Malları Güvenlik Dairesi de bu kaygıları paylaşıyor. Oyuncak sektörünün ileri gelenleri ise bu iddiaları reddetmeyi sürdürüyor.

25 yıldır oyuncak güvenliği konusunda araştırma yapan, bu süre içinde 130 kez toplama kararı çıkaran Amerikan Kamu Araştırma Grubu bazı oyuncakların hala riskli olduğunu bildiriyor. Grubun son araştırmasında oyuncaklarda kullanılan zehirli boya ve kimyasallarla bebeklere yönelik bazı oyuncakların çok küçük parçalar içermesi gibi sorunlar ele alınıyor. Grubun halk sağlığı uzmanlarından Elizabeth Hitchcock şöyle konuşuyor: ”Oyuncakları incelenmek üzere laboratuvarlara gönderiyoruz. Bazı oyuncakların kurşun ve yüzey kaplamada kullanılan ve kanserojen antimon içerdiği saptandı.”

Laboratuvar testlerinde plastiğin yumuşatılmasında kullanılan fitalat adlı kimsayallara da rastlandı. Fitalatlar özellikle çocuk sağlığı için zararlı. Hitchcock,”Bu oyuncak bebek 6 fitalat türünün ikisini içeriyor. 3 yaşın altındaki çocukların herşeyi ağızlarına aldıkları bilinen bir gerçek,” diyor. Hitchcock, son 12 ay içinde hükümetin kurşun içerdiği gerekçesiyle yarım milyon, yüksek miktarda kanserojen kadmiyum içerdiği gerekçesiyle de 12 milyon oyuncağın toplatılması için talimat verdiğini söylüyor.
”Piyasada üzerinde çok az güvenlik testi yapılmış ya da hiç yapılmamış onbinlerce kimyasal madde var,” diyen Elizabeth Hitchcock’a göre araştırma, zehirli maddelerin yanısıra bazı oyuncakların boğulma riski gibi başka tehlikeleri olduğuna dikkat çekiyor. Jennifer Tapper oyuncak trenindeki küçük bir parçayı yutan bir yaşındaki oğlunun ölme tehlikesi atlattığını söylüyor. Genç anne, ”Jack’in oyuncak parçasını ağzına attığını gördüm. Birkaç saniye içinde parça oğlumun soluk borusuna kaçtı,” diye anlatıyor.

Amerikan Hükümeti’ne bağlı Tüketici Malları Güvenlik Komisyonu’ndan Robert Adler, komisyonun oyuncak güvenliğine ilişkin kaygıları paylaştığını ancak bütün oyuncakları denetimden geçirecek kaynaklara sahip olmadıklarını söylüyor. Adler şöyle konuşuyor: ”Zehirli kimyasal madde kullanımı üzerinde yetkimiz var ancak kimyasal zehirlilikle ilgili bağımsız araştırma yapmak için gereken kaynaklarımız yok. Kimyasallar hakkında daha fazla bilgi edindikçe sorunun ne kadar ciddi olduğunu anlıyoruz.” Ticaret Bakanlığı Amerika’da satılan oyuncakların yüzde 85‘inin ülke dışında üretildiğini bildiriyor.
Oyuncak Sanayii Birliği Sözcüsü Stacy Leistner ise kaygı duyulacak bir durum olmadığı konusunda ısrarlı. Leistner’e göre tüketicilerin mağazalardaki oyuncakların daha önce hiç bu kadar güvenli olmadığını bilmesi gerekiyor. Birliğin oyuncakları teste tabi tutmadığını kabul eden Leistner, bu görevin hükümete ait olduğunu söylüyor. Leistner, kanserojen kadmiyumun artık kullanılmadığını vurguluyor ve şöyle devam ediyor:”Kadmiyum, oyuncak üretiminde yasaklanan birkaç ağır metalden biri. Bu nedenle özellikle çocuklara yönelik takılar ve diğer çocuk ürünleriyle, oyuncaklar arasındaki farkı iyi anlamak gerekiyor.”

Oyuncak ve diğer çocuk ürünlerinin yasal tanımlaması arasındaki farklılıklar, çocukları tehlikeli maddelerden uzak tutma çabalarını zorlaştırmaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG