Erişilebilirlik

Zararlı Yosunlar Dünyayı Tehdit Ediyor


Zararlı Yosunlar Dünyayı Tehdit Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Ohio eyaletinin 400 bin nüfuslu Toledo kentinde temiz su sıkıntısı yaşanıyor. Kentin ana su kaynağı Erie Gölü’ndeki zararlı yosun artışından dolayı kent sakinleri yaklaşık bir hafta boyunca musluk suyunu kullanamadı. Sorun şimdilik çözülmüş olsa da, zararlı yosunların artışı sadece Amerika’yı değil tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.

Toledo kentinin su borularını saran zararlı yosunlar, suyun rengini yeşile çevirmiş. Kent sakinleri günlerce şişe suyu kullanmak zorunda kalmış.

Kent sakinlerinden biri, “Bunu bulduğumuz için mutluyuz,” diyor.

Bir başka kent sakini ise, “Başta tedirgin oldum. Köpeklerim ve dört çocuğum var. Diş fırçalamak ve içmek için yeterli miktarda suyumuz olduğundan emin olmak istedim,” şeklinde konuşuyor.

Su kanallarının yosun tutması dünyada genel bir sorun. Sebebi de gübre sızıntısı ve kötü kanalizasyon sistemleri. Ohio’daki Heidelberg Üniversitesi’ne bağlı Ulusal Su Kalitesi Merkezi’nde araştırmacı olan Laura Johnson, aşırı yosun artışının sudaki oksijeni tükettiğini ve balıkları öldürdüğünü söylüyor: “Görülen yosun türünün toksin üreten siano-bakteri olması sorun yaratıyor.”

Uzmanlar toksinlerin karaciğere ve merkezi sinir sistemine zarar verebileceğini belirtiyor. Johnson, küresel ısınmanın durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Değişen hava koşulları, topraktaki besinleri sürükleyen daha güçlü rüzgarlara ve fırtınalara yol açıyor. Yosun gelişimi de aylarca devam ediyor.

Denizbilimci Richard Stumpf, Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin yosun patlamasını uzaydan takip ettiğini söylüyor: “Uydu verilerine bakarak yosun yoğunlaşmasını takip edebiliyoruz. Toksin üreten yosun olup olmadığını anlayamıyoruz ama yoğunlaşmanın nerede ve ne miktarda olduğunu söyleyebiliyoruz.”

Uydu verileri, kamu yetkililerinin önlem almasına yardımcı oluyor. Stumpf, Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin yosun patlamasını tetikleyen fosfor madeniyle ilgili veri topladığını söylüyor: “Yaz aylarındaki yosun artışına ilkbahar fosforu sebep oluyor. Dolayısıyla, fosforun topraktan sızıp akarsulara ve göllere karışmasını önlemek için gübreleme ve ekim tekniklerini değiştirecek yeni bir strateji üretmemiz gerekiyor.”

Uzun vadeli hedefin besinlerin toprakta kalmasını sağlamak olduğunu söyleyen Laura Johnson toprağın ve suyun sürekli izlenmesi gerektiğini de ekliyor: “Eğer bir uygulama istediğimiz sonucu vermiyorsa, o uygulamayı ve çiftçilere verdiğimiz tavsiyeleri değiştirebiliriz.”

Temiz su savunucuları, çiftçileri en iyi tarım uygulamalarına yöneltecek finansal teşviklerin arttırılmasını ve kontrollerin sıkılaştırılmasını istiyor. Çiftçiler yönetmeliklerin sıkılaştırılmasına karşı çıkıyor. Bu tabloya bakınca, yosun probleminin kısa vadede çözülmesi zor görünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG