Erişilebilirlik

Zararlı Otlarla Doğal Yollarla Mücadele


Zararlı Otlarla Doğal Yollarla Mücadele
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Birçok çiftçi zararlı otlardan kurtulmak için kimyasallar kullanıyor ancak bu ilaçlara dayanıklı yeni yabani otların hızla yayılmasına neden oluyor. Bu yüzden araştırmacılar zararlı otlarla doğal yöntemlerle mücadele yolları araştırıyor

Tarımda bazı kimyasalların çok yaygın ve sık kullanılması, ilaçlara dayanıklı yeni yabani otların hızla yayılmasına neden oluyor. Bu durum karşısında araştırmacılar, zararlı yabani otlarla doğal yollardan mücadele yöntemlerini araştırıyor.

Amerika Tarım Bakanlığı’nın çevre uzmanlarından Steven Mirsky, sıra sıra mısırların arasında gizlenen zararlı otlar üzerinde çalışıyor.

Steven Mirsky: ”Şu kaz ayaklarının boylarına bakın.”

Kazayağı hızla yayılarak ürünleri su, besin ve güneş ışığından yoksun bırakıyor.

Steven Mirsky: ”Yüzbinlerce kazayağı tohumu henüz toprağa değmemiş bile. Şuna bakın.”

Birçok çiftçi, zararlı otlardan kurtulmak için kimyasal madde kullanıyor.

Steven Mirsky: ”Kimyasallar işe yarıyor ancak tekrar tekrar kullanıldıklarında otların direnç geliştirmesine neden oluyor. Amerika genelinde bu direncin arttığını gözlemliyoruz.”

Amerikan çiftçilerinin yarısından fazlası, en sık kullanılan kimyasalın artık etkili olmadığı zararlı otlara karşı mücadele veriyor.

Steven Mirsky ise zararlı otları kimyasallarla değil, başka bitkilerle etkisiz hale getirmenin yollarını arıyor.

Sonbaharda toprak, çavdar gibi bir ‘örtü bitki’yle kaplanıyor. Bitki, zararlı otların temizlenmesinde ilk görevi üstleniyor.

İlkbaharda hasat edilmeyen bitki, büyümeye devam ediyor.

Uzayan bitki yüzeye yatırılıyor, silindirle eziliyor.

Steven Mirsky: ”Hiç kimyasal kullanmadan örtü görevi üstlenen bitkiyi öldürebiliriz. Hatta bu bitkiden saman elde ederiz. Bakın, saman örtüsü ne kadar kalın.”

Kalın bitki örtüsü, zararlı otların büyümesini durduruyor.

Steven Mirsky: ”Bu bitkiler toprağı örtüyor ve toprağın yüzeyine erişen güneş ışığı miktarını azaltıyor. Toprak yüzeyi serin olunca zararlı otların büyümesi engelleniyor.”

Ürünler, koruyucu örtünün arasından ekiliyor. Alınan sonuç umut verici.

Steven Mirsky: ”Mısır tarlası oldukça temiz, hatta zararlı ot hiç yok. Tüm bu alanda bulabildiğimiz tek zararlı ot, bu. Bu da zaten çok cılız ve küçük bir kazayağı.”

Örtü bitkilerle toprağı kaplamak, sadece zararlı otlarla savaşmaya değil, aynı zamanda toprağın besin değerini yükseltmeye de yarıyor.

Steven Mirsky, sadece kimyasallara direnç gösteren otlarla mücadele eden değil, her türlü ürünü yetiştiren çiftçilerin bu yöntemi benimsediğini söylüyor.

Bu yöntem ayrıca kimyasal kullanılmadan yapılan organik üretimi hızla arttırabilir.

Steven Mirsky: ”Örtü bitki kullanımı, organik tarım yapmak isteyen çiftçilerin işine çok yarayabilir.”

Mirsky, bu yöntemin her yerde işe yaramasa da yabani otlara karşı birçok çiftçinin elinde yeni bir koz olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG