Erişilebilirlik

Zafer Kutlamalarından Sonra Fransa’yı Neler Bekliyor?


Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve önümüzdeki hafta göreve başlayacak olan François Hollande, ülkenin neredeyse 20 yıl sonra işbaşına gelen ilk sosyalist lideri. Hollande’ın Nicolas Sarkozy’yi seçimlerde yenilgiye uğratması kamuoyunun Avrupa’daki ekonomik krize olan tepki ve öfkesinin son yansıması. Öte yandan mali piyasalar ve bazı Avrupalı liderler, Hollande’ın ekonomiye ilişkin yol harikasına kuşkuyla bakıyor.

Zafer kutlamalarından sonra Fransa’yı neler bekliyor?

Yeni cumhurbaşkanı François Hollande daha fazla ekonomik büyüme, daha az kemer sıkma, zenginlerin vergilerini yükseltme, ekonomiye yatırım yapma vaadinde bulunuyor.

57 yaşındaki sosyalist lider yıllardır siyasetin içinde. Ancak yüksek işsizlik oranı ve kısıtlı ekonomik büyüme Hollande’ı zorlayacak.

Uzman Bruno Cautres’e göre Hollande’ı değerlendirmek için erken: ”Kimse Hollande’ın büyük ekonomik sorunları çözme kapasitesine sahip olup olmadığını, cumhurbaşkanlığı görevini nasıl yürüteceğini bilmiyor.”

Cautres, Hollande’ın ‘sıradan vatandaş’ görünümünün birçok Fransız’a cazip geldiğini söylüyor: ”Hollande, kamuoyunun ekonomik kriz nedeniyle çektiği acıları dindirebilecek lider görüntüsü sergiledi.”

24 yaşındaki öğrenci Luiza Taiati Hollande’ı destekliyor: ”Hollande’ın kazanmasına çok sevindim. Solun iktidarını 1980’li yıllardan beri bekliyoruz. Sarkozy ekonomik açıdan halkın çok canını yaktı. Geçinemeyen çok sayıda kişi tanıyorum.”

Ancak işadamı Juan Vargas Hollande’ın ekonomi politikalarının Fransa’yı tecrit edeceğinden kaygılı: ”Fransa’daki durum çok ciddi. Hollande’ın Avrupa’daki ekonomik dinamiği değiştirmesi durumunda Almanya herşeyi finanse etmeye devam eder mi bilmiyorum.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Sarkozy mali krizi çözmek için kemer sıkma politikaları uygulamaya koydu. Ancak Hollande büyümeyi teşvik için kemerleri gevşetmek istiyor.

Ekonomist Tomasz Michalski, Hollande’ın fazla seçeneği olmadığı görüşünde: ”Hollande ekonomik durgunluktan para harcayarak çıkamaz. Harcama yapıp para basamaz.”

Uzmanlar Hollande’ın başarısının da Sarkozy gibi ekonomik büyümeye bağlı olduğunu söylüyor. Ancak Avrupa’da büyüme işaretleri henüz yok.


XS
SM
MD
LG