Erişilebilirlik

Şiiler Saldırı Tehdidine Rağmen Kerbela'da


Kerbela'da Aşure bayramı için toplanan Şiiler
Kerbela'da Aşure bayramı için toplanan Şiiler

Irak hükümeti Aşure bayramını kutlamak için Kerbela'da toplanan yüzbinlerce Şii hacıyı korumak üzere bölgeye onbinlerce asker sevketti. IŞİD militanları daha önce Şii hacılara yolda düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenmişti

Yüzbinlerce Şii hacı Sünni militanların saldırı tehdidine rağmen Aşure bayramı nedeniyle Kerbela’da toplandı.

Irak hükümeti Şii hacıları korumak için bölgeye binlerce asker sevketti.

IŞİD militanları daha Aşure bayramı için Kerbela’ya giden Şii hacılara yolda düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Öteyandan Iraklı Peşmergeler ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) milisleri Pazartesi günü top ve havanla Kobani çevresindeki IŞİD mevzilerini bombaladı. Ancak yeni savaşçıların katılımının savaşın seyrini değiştirip değiştirmeyeceği henüz belli değil.

Amerikan savaş uçakları Kürtlere yardım için Kobani’de Pazar ve Pazartesi günleri dört hava saldırısı düzenledi.

Bu arada İnsan Hakları Gözlem IŞİD militanlarının Kobani’den kaçırdıkları Kürt çocuklara işkence ve kötü muamele yaptıklarını bildirdi.

Kobani, Suriye’de diğer bölgelerde süren savaşı arka plana itti. Son bir hafta içinde IŞİD ülkenin ortasında hükümete ait iki petrol kuyusunu ele geçirdi. Irak’ta ise kendilerine karşı koyan bir Sünni aşiretin 300 üyesini idam etti. Pazartesi günü aynı aşiretten 36 kişi daha Anbar’da idam edildi.

Bu arada merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem grubu Batı’dan destek alan Hazm Hareketi’nin İdlib yakınlarında El Nusra Cephesi’ne bağlı militanların saldırılarında geri çekilirken ağır silahlarını bıraktıklarını bildirdi. El Nusra geçtiğimiz cumartesi İdlib’de başka Batı destekli bir grubun da mevzilerini ele geçirmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG