Erişilebilirlik

Yurtdışındaki Türklerin Oy Kullanamamasına Almanya'dan Tepkiler


Yurtdışındaki Türklerin Oy Kullanamamasına Almanya'dan Tepkiler
Yurtdışındaki Türklerin Oy Kullanamamasına Almanya'dan Tepkiler

Türkiye 12 Haziran’da genel seçimlere gidiyor. Yurtdışında yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip 1,5 milyonu Almanya’da yaklaşık 2 milyon 700 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu kez de bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkına sahip değil.

Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşları 12 Haziran seçimlerinde sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy kullanabiliyor, bu işlem 10 Mayıs’ta başladı. Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’deki seçimlere bulundukları ülkelerde oy kullanarak katılma girişimleri ise bir kez daha sonuçsuz kaldı. Yurtdışında yaşayan seçmenin neredeyse yüzde 60’ını barındıran Almanya’da bu durum büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Almanya, geçen Ocak ayında konsolosluklarda oy kullanılması yönündeki çekincesine son vermiş, ardından da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şubat ayında Almanya’ya yaptığı ziyaret kapsamında bu konuyu resmileştireceği haberi sevince neden olmuştu. Ancak Yüksek Seçim Kurulu yurtdışı oy verme işlemlerinin altyapı eksikliği nedeniyle güven içinde ve kurallara uygun şekilde yürütülmesinin imkansız olduğunu belirterek, bu konudaki beklentileri boşa çıkardı.

Konunun uzmanları yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde oy kullanabilmelerine dair meselenin 1995’den bu yana göreve gelen hemen her hükümet tarafından ele alındığı, ancak hükümet yetkililerinin ve Yüksek Seçim Kurulu’nun zamanında gerekli girişimlerde bulunmadığı görüşünde. Nitekim Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz yasalar uygun olduğu halde gerekli düzenlemeler yapılamadığı için yurtdışındaki Türklerin bu doğal siyasi haklarından mahrum kaldığını ve bunun bir demokrasi ayıbı olduğunu belirtiyor.

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, başta Almanya olmak üzere yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye’deki siyasete büyük ilgi duyduğunu ve teknolojinin olanakları ile çok yakından takip ettiğini, ancak vatandaşların seçimlere katılamamayı üzücü ve haksızlık olarak algıladığını söylüyor.

Öte yandan yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin Türkiye’de gümrük kapılarında oy verme işlemi 12 Haziran günü seçim bitinceye kadar sürecek. Oy kullanmak isteyen ve yurtdışında yaşayan vatandaşlardan yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmaları ve Türk pasaportunu ibraz etmeleri isteniyor.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG