Erişilebilirlik

Fransa'da Türkler Yeniden Sandık Başında


Fransa'da Türkler Yeniden Sandık Başında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Avrupa’da yaşayan Türkler 8-25 Ekim tarihleri arasında 18 gün boyunca yenilenen genel seçimler için oy kullanacaklar. Almanya’nın ardından 315 bin seçmenle ikinci büyük seçmen kitlesine sahip olan Fransa’da, 6 merkezde, Paris, Strasbourg, Lyon, Marsilya, Nantes ve Bordeaux konsolosluklarında 6 seçim bölgesinde sandıklar kuruldu.

Paris Başkonsolosluğu’nda, sabah 08.00’de oy kullanmak için gelen bir gurup “hevesli” seçmen, sandıkların açılma saati olan 10.00’a kadar ayakta bekledi. Sabah saatlerinde tüm siyasi partilerin temsilcileri ve sivil toplum örgütleri ile Yüksek Seçim Kurulu gözlemcileri yerlerini aldı, güvenlik önlemleri tamamlandı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Muavin Konsolos Müslüm Akgün’ün anonsuyla oy kullanma işlemi başladı.

‘Gurbetin Oyları’ iş başında

Fransa’da, yenilenen genel seçimlerin 7 Haziran seçimlerine oranla en önemli farkı bu sefer “oy güvenliği endişesi” olmaması. Seçimin ilk günü sandıkların başına gelen CHP ve HDP temsilcileri geçtiğimiz seçimlerde oyların saklanması ve sayılması konusunda en ufak sorun yaşanmadığını dile getirdiler.

Ancak bir önceki seçimde Almanya’da aktif çalışan “Gurbetin Oyları Hareketi” ilk kez Fransa seçimlerinde de denetime başladı. Gurbetin Oyları, Fransa sorumlusu Didem Michenet, oyların güvenliğiyle ilgili Türkiye’de yaşanan tartışmalar nedeniyle, partiler üstü bir sivil toplum örgütü olarak, yurt dışındaki oyların kullanımı, sayımı ve taşınması ile ilgili gözlemde bulunacaklarını söyledi:

“Bu seçimlerde gönüllü görev aldım. Ben Paris’teyim çünkü en çok sandık burada kuruldu. Sandık müşahiti olarak gurbetin oylarını gözlemleyeceğiz. Şeffaf ve güvenli oy kullanılmasından emin olmak için buradayız. Bütün sandık tutanakları bizde birikiyor. Bütün sandıklarda kullanılan oyları bir araya getiriyoruz. Daha sonra da tabii tutanak analizi yapıyoruz. Sonunda da seçim raporu hazırlıyoruz.”

Oy güvenliği

Oyların güvenli bir şekilde saklanabilmesi için siyasi parti temsilcilerinin de olduğu 5 kişilik bir komisyon her akşam oy torbalarını mühürlü bir şekilde teslim alacak. Ve bu 5 kişilik heyet, her akşam sandıklardan çıkarılan oyları bir torbaya koyup mühürleyerek saklama odasına koyacak.

Saklama odasının kapısında 3 kilit olacak. Bu kilitler 3 ayrı partiye mensup gözlemciye ait 3 anahtarla kilitlenecek. Sabah yeniden 3 anahtarla saklama odası hep beraber açılarak yeni oy pusulaları ve oy torbaları alınacak. Bu işlem 18 gün boyunca devam edecek. Gümrük kapılarında ve konsolosluklarda kullanılan oylar 26 Ekim sabahı birleştirilerek YSK’nın belirlediği bir heyete teslim edilecek.

Akp birinci, HDP ikinci oldu

Fransa genelinde 315 bin Türk seçmen var. Bunların 126 bini Paris ve çevresinde kayıtlı. Bir önceki seçimde 44 bin 500 Parisli seçmen oy kullanırken Fransa genelinde 115 bin seçmen oy kullandı. Fransa genelinde oyların %50,4’ü AK Parti’ye, yüzde % 30’a yakını HDP'ye, yüzde %10’u CHP'ye, % 7’si de MHP'ye gitmişti. Paris ve Marsilya’da HDP, diğer illerde ise AK Parti birinci parti olmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG