Erişilebilirlik

Yurtdışındaki Türkler Oy Vermeye Başladı


Türkiye’de 7 Haziran’da gerçekleşecek genel seçimler için oy verme işlemleri Almanya’da önümüzdeki 8 Mayıs Cuma günü başladı. Burada tam bir milyon 408 bin 550 seçmen sandık başına gidebilecek. 31 Mayıs’a kadar ülke genelinde toplam 13 kentte 80 sandık kurulurken, seçmen randevuya ihtiyaç duymadan oy kullanabilecek. Yurtdışında en çok seçmen Almanya'da olduğu için en fazla sandık da burada kurulacak. Almanya'da oluşturulan bölgeler seçmenlerin yoğunluğuna göre belirlendi. En fazla seçmenin kayıtlı olduğu Baden Württenberg eyaletinde Stuttgart’da 10 sandığa oy atılacak. Berlin, Frankfurt ve Düsseldorf'da sekizer, Essen, Münih ve Hannover'de yedi, Karlsruhe, Köln ve Nürnberg'de beş, Hamburg'da dört, Mainz'da da iki sandık seçmenlerin oy kullanması için hazır olacak.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ilk kez geçtiğimiz yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullandı. Ancak seçimin başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde okul tatiline rastlaması ve daha da önemlisi sadece dört gün boyunca ve randevu sistemiyle oy kullanma zorunluluğu nedeniyle katılım siyasi partileri hayal kırıklığına uğratarak, sadece yüzde 18’te kaldı. Bu kez katılımın çok daha yüksek olacağından yola çıkılıyor. Konuyla ilgili Amerika’nın Sesi’ne konuşan Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen Cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılan bazı organizasyon hatalarından ders çıkardıklarını ve bu kez seçmenlere çok daha fazla olanak sunduklarını anlattı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00
Linki indirmek için

Almanya’da bu seçimelerde ‘havaalanı prensibi’ uygulanacak. Seçmen dilediği gün ve saatte gelip oyunu kullanabilecek. Oy kullanma işlemleri hafta sonları da dahil yerel saatle saat 10.00-19.00 arasında yapılacak. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler bu tarihlerde bağlı bulundukları başkonsolosluk bölgesinde nüfus cüzdanı ya da pasaport ile oy verebilecek.

Son günlerde en çok dikkat çeken tartışma konularından biri de yurtdışı oylarının hangi partiye yarayacağı yönünde yapılan tahminler. Şu anki mecliste yer alan AKP, CHP ve MHP’nin yanısıra HDP, Vatan Partisi ve diğer partilerin liderlerinin Almanya’da mitingler düzenleyerek oy istemeleri de bu açıdan başka bir anlam kazanıyor. Başkonsolos Ahmet Başar Şen, partilerin yurtdışındaki seçmeni ciddiye almasını ve oy potansiyelinin Türk siyasetçiler için cazip hale gelmesini olumlu bir gelişme olarak niteliyor ve seçme hakkının aynı zamanda vatandaşlık görevi olduğunu da hatırlatıyor.

Genel seçimler öncesi, Türkiye'den partilerin önde gelen lider ve politikacılarının Almanya'da da miting ve seçim etkinlikleri düzenlemelerine paralel, bazı Alman siyasetçiler ve yorumcular, Almanya'daki Türkiye kökenliler için bu durumun uyumu olumsuz etkileyebileceği endişelerini dile getiriyor. Berlin Başkonsolosu Şen, bu tarzdaki söylemleri ‘haksız ve çağdışı’ olarak tanımlıyor.

Almanya’da verilen oylar 31 Mayıs tarihinden sonra uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek ve 7 Haziran’da yurtiçindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG