Erişilebilirlik

Yurtdışındaki Türkler İçin Seçim Hazırlığı


Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanacak yaklaşık 2,7 milyon yurtdışı seçmen için 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurulması bekleniyor. Almanya'daki Türkler de oy kullanabilecek

Türkiye’de Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları bir ilki yaşama fırsatı bulabilecek.

Türkiye’de ilk turu 10 Ağustos tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yurtdışındakiler 31 Temmuz ila 3 Ağustos 2014 tarihleri arasında oy kullanabilecekler.

Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre, yurtdışındaki seçmen sayısı 1,4 milyonu Almanya’da, 85 bini ise ABD’de olmak üzere yaklaşık 2,7 milyon. Bu oran, 50 milyonluk toplam seçmen sayısının yüzde 5’ine tekabül ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurulması bekleniyor.

Almanya'da Köln, Düsseldorf, Frankfurt, Essen, Berlin, Hannover, Münih ve Karlsruhe olmak üzere toplam yedi değişik noktada seçim sandığı kurulacak. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısının yoğunluğu ve güvenlik nedenleri ile seçim sandıklarının diğer ülkere kıyasla Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerinin dışında kurulması planlanıyor.

Nitekim Düsseldorf, Hamburg ve Münih’de seçim merkezi olarak binlerce kişilik kapasitesi olan konser ve fuar salonları kiralanırken, 140 bine yakın seçmen konumunda Türk vatandaşının yaşadığı başkent Berlin’de ise sandıklar tarihi Olimpiyat Stadyumu’nda yer alacak.

Konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat ayında Berlin'e yaptığı ziyarette Başbakan Angela Merkel'le ilk kez konuştuğu belirtilirken, Berlin’deki Türk diplomatlardan alınan bilgilere göre Alman yetkililerin bu konuda yapılan başvuruyu değerlendirdikten sonra Olimpiyat Stadyumu’nun dünyanın en büyük seçim lokaline dönüşmesine yeşil ışık yakması bekleniyor.

Buna göre sandıklar, Adolf Hitler’in Nazi rejiminin gövde gösterisi olarak bilinen ve o yüzden ‚tarihin en siyasi olimpiyatı‘ olarak tanımlanan 1936 Yaz Olimpiyatları için inşa ettirdiği statta bulunan yaklaşık 50 locada kurulacak.

1974 FIFA Dünya Kupası'nda açılış maçına, 2006 FIFA Dünya Kupası’nda da final maçına ev sahipliği yapan 80 bin seyirci kapasitesi olan stadyum, Berlin’in merkezinin hafif dışında.

Ancak Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerden toplu taşıma araçlarıyla doğrudan ulaşılabiliyor. Ayrıca Türk Milli Takımı’nın Almanya, Galatasaray’ın ise Berlın Hertha takımı ile son yıllarda oynadıkları maçlardan da tanıdık bir mekan.

Olimpiyat Stadyumu’nda seçim boyunca güvenliği Berlin polisi sağlarken, sandıkların güvenliğini ve toplanan oyların sağlıklı bir şekilde Türkiye’ye ulaştırılmasını Yüksek Seçim Kurulu ve konsolosluk yetkililerinin sağlaması bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu bundan bir süre önce yurt dışında da siyasi parti temsilcileri ve memurlardan oluşan 5 kişilik bir sandık kurulunun bulunacağını, yurt dışından gelen oyların Türkiye'de alınan sonuçlarla birlikte aynı anda açılacağını duyurmuştu. Peki sokaktaki vatandaşlar dünyada spor tarihi kitablarında yer alan statda seçim sandıklarınn kurulmasına ne diyor? Mikrofonumuza takılanlar:

Öte yandan Başbakan Erdoğan’ın muhtemelen 23 Mayıs tarihinde Berlin’e gelerek meslektaşı Angela Merkel ile buluşacağı bildirildi. Erdoğan, 24 Mayıs'ta Köln'e geçerek AKP’ye yakın Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin 10. yıl kutlamasına katılacak ve burada bir konuşma yapacak.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG