Erişilebilirlik

Yurtdışı Seçmenler İçin Hazırlıklar


Türkiye’de 7 Haziran günü yapılacak genel seçimler öncesinde yurtdışında bulunan seçmenlerin oy kullanmaları için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. Yurtdışında yaşayan Türkler, genel seçimler için Avrupa'da 57 noktada, diğer ülkelerde ise 55 noktada oy kullanabilecek.

Geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçiminin aksine bu seçimde vatandaşlar, yaşadıkları ülke için belirlenen yerlerde randevu almadan oy kullanabilecek.

Yurtdışındaki en büyük seçmen kitlesinin yaşadığı Almanya'da, 1 milyon 404 bin 987 Türk vatandaşı Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Karlsruhe, Köln, Mainz, Münster ve Stuttgart başkonsolosluklarında 8-31 Mayıs tarihleri arasında toplam 67 sandıkta oy hakkından yararlanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu, Almanya'daki seçim bölgeleri için ayrı ayrı Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonları oluşturdu. Ayrıca oy verme işleminin süreceği 24 gün boyunca sandık kurulları da oluşturulacak.

Sandık başında görev alacak kurulda devleti temsilen iki görevlinin yanı sıra, son seçimde en yüksek oyu alan üç partinin yine birer temsilcisi de görev yapacak.

Sandık kurulları, oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek. Oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından, yani 31 Mayıs sonrasında uçaklarla Türkiye'ye götürülerek 7 Haziran’da yurtiçindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak.

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerde olası hileleri önlemek için bir dizi önlem alındığını açıkladı. Bunlardan biri seçim sonuçlarının siyasi parti genel merkezlerine anında iletilmesi kararı.

Geçen yıl Türkiye’deki yerel seçimlerde AKP lehine hile yapıldığına yönelik iddialar sonrasında, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ‘güvenilir ve şeffaf’ olması için kurulan 'Gurbetin Oyları' girişimi, genel seçimler için de seçimin gerçekleşeceği yerlerde vatandaşları müşahit olmaya davet ediyor.

Partiler üstü sivil bir girişim olarak kurulan Gurbetin Oyları’nın Almanya koordinatörlerinden Burcu Dartan Karagözler, “Oylarımıza sahip çıkmak ve seçimlerin güvenilir şekilde yapılmasına katkıda bulunmak istiyoruz’ diyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00
Linki indirmek için

Oy verme işleminin yurt dışında erken başlaması nedeniyle pek çok siyasi partinin seçim kampanyalarını Almanya'dan başlatmayı tercih ettiğini hatırlatan Burcu Dartan Karagözler, Almanya’daki seçim sonuçlarının önemi açısından özellikle buradaki seçim noktalarında müşahit gerekliliğin ön plana çıktığını vurguluyor.

Seçimlerde müşahitliğin, “pasif yurttaştan aktif ve katılan yurttaşa geçiş” olarak algılanması gerektiğini savunan Gurbetin Oyları’nın Almanya koordinatörlerinden Burcu Dartan Karagözler, seçim yapılan yere müşahit olabilmek için bir partinin bu konudaki belgesine ihtiyaç olduğunu anlatıyor.

Müşahitlik görevinin Almanya’da 8-31 Mayıs tarihleri arasında yapılabileceğini söyleyen Burcu Dartan Karagözler, sandık müşahitlerine yönelik internet üzerinden eğitim verdiklerini de söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG