Erişilebilirlik

Yurtdışı Oylarının Seçim Sonucuna Etkisi


8 Haziran Pazartesi sabahı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde nasıl bir aritmetikle karşılaşılacağına yönelik tahminler aldı başını gidiyor. Bu arada başta Almanya olmak üzere pek çok ülkede yaşayan yüzbinlerce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçmenin genel seçim için oyunu vermesi sonrasında yurtdışında kullanılan oyların sonucu etkileyebileceği savunuluyor.

25. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi için sandık başına gidenlerin oranı ilk seçim olan Cumhurbaşkanlığı seçimine kıyasla oldukça yüksek oldu. Almanya’da 24 gün süren oy verme işleminde 1 milyon 404 bin 987 seçmenden yaklaşık 535 bininin oy kullandığı öğrenildi. Gümrüklerde verilen yaklaşık 60 bin oy da dahil edildiğinde Almanya'dan oy kullananların sayısı 600 bin sınırına yaklaştı. Böylece katılım Almanya’da yüzde 35’i buldu. Bu oransal ortalamanın bütün yurt dışı oyları için de geçerli olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla yuvarlak hesapla yurtdışında 1 milyon seçmenin oyunu kullandığını söylemek mümkün.

Öte yandan yurt dışındaki Türklere oy verme hakkı tanıyan yasal düzenlemelerin ardından gözler Türkiye dışında aday gösterilecek siyasetçilere çevrilmişti. Ancak yüze yakın başvuru arasından adaylığı kesinleşenlerin sayısı beklenenin çok daha altında çıktı. Ayrıca partilerin açıkladıkları aday listelerinde adayların yerleri de Almanyalı Türklerde hayal kırıklığı yarattı.

Bugüne kadar yapılan anketlerin ortalaması dikkate alınırsa önümüzdeki dönemde Avrupalı Türkleri TBMM’de en fazla beş milletvekili temsil edebilecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimi için oy kullanan Avrupalı Türkleri temsil için Adalet ve Kalkınma Partisi ve Halkların Demokrasi Partisi üçer, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ise birer aday gösterdi. AKP, eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun’u İzmir 5. sıradan, Milli Görüş Avrupa Teşkilatı IGMG’nin eski Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu’nu İstanbul 3. bölge 10. sıradan aday gösterdi. Ceyhun ve Yeneroğlu seçilebilecek yerlerden aday gösterildikleri için milletvekili olacaklarından yola çıkılıyor. HDP‘nin yüzde 10 barajını aşması durumunda da İstanbul 2. Bölge 1. sıradan aday Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu eski Genel Başkanı Turgut Öker ve Diyarbakır’da 1. sıradan aday gösterilen Ali Atalan Batman ve 4. sıradan, eski Avrupa Parlamentosu milletvekili Feleknas Uca da meclise girebilecekler. Cumhuriyet Halk Partisi, Hamburg kökenli Sibel Gazi Tebel’i çok büyük ihtimalle seçilemeyecek bir yer olan Mersin 6. sıradan aday gösterdi. MHP’den işadamı İsa İlyasoğlu ise İstanbul 3. Bölge 19’uncu sıradan yarışacak. Söz konusu milletvekileri seçilebilirlerse yurt dışında yaşayan Türkleri Ankara'da temsil edecek, sorunlarını Türkiye siyaseti ve kamuoyu nezdinde gündeme getirecek.

Duisburg Üniversitesi’nden siyasal bilimci Burak Çopur, Almanya’dan seçilme ihtimali yüksek milletvekillerine olası yeni görevlerinde büyük sorumluluk düştüğünü belirtiyor ve Alman kamuoyunun da bu siyasetçilerin işlerini yakından takip edeceğini savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG