Erişilebilirlik

Yunanistan’la Kardak Krizi


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın kamuoyunda “Kardak Kayalıkları” olarak bilinen Ege Denizi’ndeki adacık bölgesini ziyaret etmesine Yunanistan Savunma Bakanlığı tepki gösterdi.

Türkiye ile Yunanistan arasında bugünlerde darbe girişimine katıldığı iddiasıyla iadesi talep edilen askeri personel nedeniyle gerilim yaşanıyor. Yunanistan’da mahkemenin Türk askeri personel hakkında iade etmeme kararı vermesi Türkiye’deki makamlarca tepkiyle karşılanıyor. Bu konuda Türk ve Yunan dışişleri bakanlıkları arasında yazışma trafiği devam ederken; Ege Denizi’nde askeri gerilim de baş gösterdi.

Genelkurmay Başkanı Akar’ın Ege Denizi’nde askeri gemilerle yaptığı denetim gezisi Yunanistan’ın tepkisini çekti. Akar’ın Kardak Kayalıkları bölgesindeki incelemesi sırasında Türk ve Yunan deniz güçleri arasında kısa süreli karşılıklı manevralar yapılması basına da yansıdı.

Konuya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nca şu yazılı açıklama yapıldı:

“Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile birlikte 29 Ocak 2017 tarihinde, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı bağlısı gemilerde inceleme ve denetlemelerde bulunmuştur. Ziyaret sırasında Kardak Kayalıkları bölgesinde Deniz Kuvvetlerimize ait 2 hücumbot ile seyir icra edilmiştir. Orgeneral Akar, TSK olarak Ege Denizinde icra etmiş olduğumuz tüm faaliyetlerde deniz alaka ve menfaatlerimizin korunmasında daima dostluk ve barışı göz önünde bulundurduğumuzu belirtmiştir. İlaveten ülkemizin ve milletimizin hak ve menfaatlerinin karada, denizde ve havada korunması için TSK’nın azim ve kararlılıkla, gayret ve çabalarını artırarak sürdürmekte olduğunu vurgulamıştır. Orgeneral Akar, ayrıca TSK’nın bölgemizde etkin, caydırıcı ve saygın bir güç olduğunu da ifade etmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Genelkurmay Başkanlığı ise, Kardak Kayalıkları bölgesinde Yunan botuyla Türk güçleri arasında yaşanan manevraları da içeren fotoğraflar ve video görüntüleri de basınla paylaştı.

Yunanistan’dan “ihlal” suçlaması

Bu açıklamaya karşılık Yunanistan Savunma Bakanlığı sınır ihlali yapıldığı yönünde yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, “29 Ocak günü saat 11.00'de bir Türk savaş gemisi ve içinde özel kuvvetlerin olduğu 2 şişme bot İmia adasına yaklaştı ve 7 dakika orada kalarak Yunan karasularını ihlal etti. Yunan tarafı olarak bölgede sahil güvenlik kuvvetlerinin gemileri bulunuyordu. Aynı zamanda Deniz Kuvvetlerinin de bir gemisi Türk gemilerini takip etti. Türk gemileri Yunan karasularına girdikten sonra hemen gerekli tedbirler alındı ve uyarılarda bulunuldu. Türk gemileri bölgeden ayrılarak Bodrum istikametine yöneldi” denildi.

CHP’den de Akar’a “referandum” tepkisi

Ayrıca CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, Orgeneral Akar’a, Ege’deki bu tablo nedeniyle referandumda “evet” oyu lehine “milliyetçi oyları selamlama” tepkisi gösterdi. Akay, “Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Ege'de yaptıkları turistik gezi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin itibarını şaibeli bir hale getirmiştir. Daha önce on astsubayın çıkarma yaptığı kayalıklara bugün yıldızlar geçidiyle selamlama seremonisi yapmak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin itibarına bir şey kazandırmaz. Ayrıca merak ediyorum ki Genelkurmay Başkanı da kaymakamlar gibi referandum kampanyasına bir siyasi figüran olarak katılmak mı istemektedir? Milliyetçi oylara selam durmak anlamına gelen bu girişimin altında ne yattığını da Genelkurmay Başkanı kamuoyuyla paylaşabilmelidir” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG