Erişilebilirlik

Yunanistan'ın Euro'dan Çıkması Küresel Ekonomiyi Sarsabilir


Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkarılması olasılığına karşı önlem almak amacıyla planlar yapıyor

Yunan halkı Haziran ortasında yeni hükümeti belirlemek üzere yeniden sandık başına gidecek. Yunanistan’da siyasi partilerin koaliston hükümeti kurmayı başaramaması üzerine ikinci kez parlamento seçimleri yapılıyor. Avrupa Birliği ülkeleriyse Yunanistan’ın euro bölgesini terk etmesi olasılığına karşı önlem almak amacıyla planlar yapıyor. Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkması, küresel ekonomiyi çok derinden etkileyebilir. Peki bu planların maliyeti ne olacak?

11 milyonluk nüfusa sahip, yıllık gayri safi milli hasılası 300 milyar dolar olan Yunanistan sanayileşmiş ülkeler listesinde 41‘inci sırada. Ancak yıllık gelirinin neredeyse iki katı borcu olan Yunanistan Avrupa krizinin en zayıf halkası haline geldi.

Washington’daki Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde uzman iktisatçı Simon Johnson, ”Dünya ekonomisinin dörtte birini oluşturan Avrupa Birliği kendi elleriyle hazırladığı ve üstesinden gelmeyi başaramadığı çok ciddi bir krizle karşı karşıya. Birçok ülke için bunun etkisi çok ağır olacak,” diyor.

Yunanistan’da yaklaşan seçimlere kurtarma paketi karşılığında Avrupa Birliği’nin dayattığı tasarruf politikasıyla ilgili bir referandum gözüyle bakılıyor. Referandum sonucunda Yunanistan euro bölgesinden çıkan ilk ülke olabilir.

Uzmanlar ekonomisi zayıf olan ülkelerin borçlanma maliyetinin artacağı, İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeyse krizin derinleşeceği uyarısında bulunuyor.

Mali kriz Amerikan ekonomisindeki büyümeyi de yüzde bir azaltabilir. Maryland Üniversitesi Ekonomi Profesörü Peter Morici, bunun zaten yavaş toparlanan Amerikan ekonomisini durdurmaya yeteceğini söylüyor: ”Şu anda yılda yüzde 2 oranında büyüyoruz. Bundan yüzde yarım çıkarırsak ekonomi büyük ihtimalle gerilemeye düşer.”

Uzmanlar, dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’da çifte ekonomik gerileme tehdidinin sallantıdaki mali piyasaları krize sürüklemeye yeteceğini söylüyor.

Borç krizinin içindeki Avrupa bankalarının nakit sıkıntısı yaşamasıysa çöküşün başlangıcı olabilir.

Hızlı büyüyen Uzakdoğu ekonomileri bile Batı’ya ihracatın azalmasıyla daralma yaşayabilir.

Profesör Morici, Yunanistan’ın euro bölgesinden dikkatlice çıkmasının işe yarayabileceğini, ancak bunu beklemediğini söylüyor: ”Büyük olasılıkla Yunan halkı, kendisini euro bölgesinde tutacak ve tasarruf politikalarını uygulayacak bir hükümet için oy verir. Gerileme bu şekilde devam edecek. Önümüzdeki yıl yine bu dönemde Yunanistan’da işsizlik oranının yüzde 25’e çıktığından, Yunan gençliğinin yarısının işsiz olduğundan, gençlerin ülkeyi terk etmesinden ve Yunanistan’ın gelişmekte olan ülkeler statüsüne düşmesinden söz ediyor olacağız.”

Krizin ciddiyetinin farkında olduğunu söyleyen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghihas Avrupa’daki durumu ‘sürdürülemez’ olarak niteledi. Ancak Draghihas acil reform çağrısında bulunsa bile birçok uzman Yunanistan’ı örnek göstererek Avrupa’nın tek para birimi uygulamasının başarısız olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG