Erişilebilirlik

Yunanistan’la Yeni Borç Anlaşmasına Varıldı


Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’la yapılacak yeni borç anlaşmasında önemli yol kat edildiğini açıkladı. Brüksel’deki görüşmeler salı geç saatlere kadar sürdü. IMF, bundan sonra yapılacak yardımlar için Yunanistan’ın borcunda indirime gidilmesini ön şart olarak öne sürdü

Yunanistan, 11,4 milyar dolarlık yardımın ilk parçasını, AB’nin yapılan son reformları onaylamasının ardından Haziran ayında alacak.

Yardım, 6 yıldır süren ekonomik sorunlarda varılan son nokta. Ülkenin kamu borcu gayri safi milli hasılasının yüzde 180’i oranında.

IMF Avrupa Direktörü Poul Thomsen, yaptığı açıklamada “Gelinen noktada ilgili tüm tarafların Yunanistan’ın borcunun sürdürülemez olduğunu anlaması bizi memnun ediyor” diye konuştu.

Anlaşma konusundaki siyasi müzakereler çetin geçti. Özellikle uzun süredir kemer sıkma politikalarını savunan Almanya, bu son yardımın gereksiz olduğunu iddia etti.

Ancak Yunanistan’ın Temmuz ayında Avrupa Merkez Bankası ve IMF’ye olan borçlarını ödeyebilmesi için ayrılan 8,4 milyar doların ilk parçasına acilen ihtiyacı var. Ülkede memur maaşları zor ödeniyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarından oluşan Eurogroup’un başkanı Jeroen Dijsselbloem, anlaşmanın Yunanistan programı ve herkes için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Euro kullanan 19 ülkenin bakanları arasında yapılan anlaşma, geçen hafta Yunanistan’ın vergi artırımı ve bütçe kesintisi kararlarının ardından geldi. Ülkenin kreditörleri bu reformları talep ediyordu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG