Erişilebilirlik

Yunanistan'daki Mali Kriz Euro'nun Geleceğini Tehlikeye Atabilir


Yunanistan'daki Mali Kriz Euro'nun Geleceğini Tehlikeye Atabilir
Yunanistan'daki Mali Kriz Euro'nun Geleceğini Tehlikeye Atabilir

Avrupa Birliği’nin ortak para birimi Euro’nun geleceği konusunda, tüm kıtada kaygılar hakim. Yunanistan’daki mali krizle sert bir darbe almasına rağmen Avrupa Birliği liderleri, hem birliğin hem de Euro’nun durumu konusunda iyimser. Ama Avrupa’yı bekleyen tehdit, Yunanistan’ın sınırlarını da aşabilir.

Atina’da parlamento binasının bulunduğu Syntagma Meydanı sürekli protestocularla dolu. Meydanda bu kez birkaç yüz gösterici var. Bazıları Yunan bayrağına bürünmüş, öfkeleri umutsuzluğa karışmış.

Geçen hafta Yunan parlamentosu, halkın protestolarına rağmen kesinti paketini onayladı. Kesintiler, Yunanistan’a yardım veren Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’nun zorlamasıyla alındı.

Parlamento dışında bekleyen kalabalık, pakete onay verilmesinin üzerinden günler geçmesine rağmen tepkili. Öğretmen Yannis Anagnostaras haklarını ellerinden alacağını düşündüğü ve hayatlarını cehenneme çevireceğini söylediği bu kesintilerin iptal edilmesi için beklemeye devam ettiklerini söylüyor.

Sadece Atina’da değil, ama Avrupa Birliği’nde de Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkmasının herkesi rahatlatacağını düşünenler var. Ancak Avrupa Reform Merkezi’nden uzman Philip Whyte bunun doğru karar olacağını düşünmüyor. Whyte, “Yunanistan bankacılık sistemini elden geçirmeden Euro bölgesinden ayrılamaz, ülke borçlarını ödeyecek duruma gelemez ve hayati destek kaynaklarından mahrum kalır,” diyor.

Hem Avrupa Birliği’ne, hem de Yunanistan’a kendi bütçelerinden yardım verilmesine karşı çıkan Avrupalı politikacılar, Brüksel’de Avrupa Konseyi önünde Euro için temsili cenaze töreni düzenledi. Protestocuların başında Avrupa Parlamentosu’nun İngiliz üyesi Nigel Farage vardı. Euro’nun mevcut ayarlamalarıyla ayakta duramayacağını savunan İngiliz parlamenter, yakında diğer ülkelerinde güç kaybedeceğini tahmin ediyor. Farage, “Birkaç yıl içinde Euro bölgesi Büyük Alman Markı bölgesine dönüşebilir,” diye de sözlerine ekliyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ise kıyamet tahminleri yapanların yanlış çıkacağından emin. Van Rompuy, Yunanistan parlamentosunun aldığı kararın herkesi rahatlattığını söylüyor.

Ama borç krizi Yunanistan’ın sınırlarını aşarsa, Birlik içindeki morallerin bundan nasıl etkileneceği bilinmiyor. Euro bölgesinin dördüncü büyük ekonomisi İspanya da benzer borç krizinin içine çekiliyor. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 20. İnşaat sektörü mali kriz yüzünden zor günler yaşıyor. Avrupa Reform Merkezi’nden Philip Whyte Yunanistan’ın sorunlarını diğer ülkelere bulaştırmadan Euro bölgesinden çıkamayacağını savunuyor. Uzmana göre Birlik içinde mali sıkıntılar yaşayan diğer ülkelerin de geleceği kritik.

Avrupa Birliği içinde birlik üyeliğinden çıkılması tartışıladursun, birliğe yeni bir üye eklenmek üzere. Hırvatistan bir süre önce tüm müzakere başlıklarını tamamladı ve üyelik bekliyor. Uzmanlara göre Euro krizi, Avrupa Birliği’nin kapısında bekleyen ülkeleri, üyeliğin getireceği avantajlardan caydırabilmiş değil.

XS
SM
MD
LG