Erişilebilirlik

Yunanistan'da Son Hükümet Kurma Girişimi


Procvetale japanske trešnje u Vašingtonu.Svakog proleća se održava Nacionalni festival trešnjinog cveta posvećen poklonu od 3000 drveta trešnje koji je gradonačelnik Tokija darovao Vašingtonu 1912. godine.(Photo by Sandra Lemaire/VOA)
Procvetale japanske trešnje u Vašingtonu.Svakog proleća se održava Nacionalni festival trešnjinog cveta posvećen poklonu od 3000 drveta trešnje koji je gradonačelnik Tokija darovao Vašingtonu 1912. godine.(Photo by Sandra Lemaire/VOA)

Yunanistan’da Sosyalist lider Evangelos Venizelos, üçüncü ve son hükümet kurma girişimini başlattı.

Seçimi üçüncü parti olarak bitiren Sosyalist Parti’nin lideri Venizelos’un başarı sağlayamayacağı ve Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas’ın partilere olağanüstü koalisyon çağrısı yapacağı bildiriliyor.

Eğer 17 Mayıs’a kadar bu girişim de sonuç vermezse yeni sicimlere gidelecek.

Yunanistan’da seçimi ikinci bitiren radikal solcu parti Syriza, dün koalisyon hükümeti kurma çabalarından vazgeçmişti.

Parti lideri Alexis Tsipras, parlamentodaki partilerden bir sol kanat hükümeti kuracak kadar destek alamadığını açıkladı.

Yunan halkının uluslararası kredi anlaşmasını geçersiz kıldığını savunan Tsipras muhafzakar ve sosyalist partileri, Avrupa Birliği’nin öngördüğü derin sosyal harcama kesintilerini reddetmeye çağırdı.

Syriza, Avrupa Birliği’nin uygulanmasını istediği kemer sıkma önlemlerine karşı çıkıyor.

Yunanistan’da hiçbir partinin hükümet kurabilmek için gerekli oyu alamadığı seçimler daha büyük siyasi belirsizlik yarattı.

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi yüzde 19 toplayarak seçimi birinci bitirdiği için hükümet kurma görevi ilk olarak parti lideri Antonis Samaras’a verilmişti. Ancak pazartesi akşamı koalisyon görüşmelerine başlayan Samaras, temaslarından sonra hükümeti kuramayacağını açıkladı.

Üç yıl önce yüzde 44 oy alarak iktidara gelen Sosyalist PASOK partisi bu kez yüzde 14’ün altında oy toplayabildi. Buna karşın kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan radikal solcu partiler koalisyonu Syriza yüzde 17 oranında oy alarak ikinci parti oldu.

Yunanistan’da yapılan genel seçimlerde kemer sıkma önlemlerini destekleyen iki büyük parti ağır oy kaybına uğradı.

Ekonomik sıkıntı çeken seçmenler, kemer sıkma politikasına tepkilerini iki büyük parti, sosyalist PASOK ile sağcı Yeni Demokrasi’yi cezalandırarak gösterdi.

Kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan 10’u aşkın küçük parti sandalye sayısını arttırırken aşırı sağcı Altın Şafak partisi yüzde üçlük barajın çok üzerinde oy toplayarak ilk kez parlamentoya girdi. Kemer sıkma önlemlerine karşı olmanın ötesinde Euro bölgesinden çıkılmasını isteyen Yunan komünist partisi de oylarını arttırdı.

Yunanistan borçlarını ödeyebilmek için son iki yıl içinde Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan milyarlarca dolar kredi aldı. Ancak hükümet bunun için sosyal ve sağlık programlarında büyük kesintiler yapmak, emekli maaşlarını indirmek, on binlerce memuru işten çıkarmak ve vergileri artırmak zorunda kaldı.

XS
SM
MD
LG