Erişilebilirlik

Yunanistan'da Son Çaba


Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas, Sosyalist parti lideri Venizelos ile görüşürken
Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas, Sosyalist parti lideri Venizelos ile görüşürken

Yunanistan Cumhurbaşkanı yeniden seçime gidilmesini önlemek için parti liderleriyle yeni bir koalisyon hükümeti kurma girişimi başlattı.

Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas önce muhafazakar Yeni Demokrasi partisi, radikal solcu Syriza ve sosyalist PASOK liderleriyle görüştü. Papulyas daha 6 Mayıs’taki seçimde başarılı sonuç alan küçük partilerin liderleriyle biraraya geldi.

Yeni Demokrasi ve Pasok, küçük Sosyaldemokrat parti katılırsa bir koalisyon hükümeti kurabiliyor. Ancak sosyaldemokratlar koalisyona katılmak için radikal solcu Syriza’nın da hükümetde yeralmasını şart koşuyor. Avrupa Birliği ile varılan mali anlaşmanın iptalini isteyen Syriza ise hükümete katılmayı reddediyor. Yunan halkının seçimlerde uluslararası kredi anlaşmasını geçersiz kıldığını savunan parti lideri Tsipras muhafazakar ve sosyalist partileri, Avrupa Birliği’nin öngördüğü derin sosyal harcama kesintilerini reddetmeye çağırıyor. Syriza, Avrupa Birliği’nin uygulanmasını istediği kemer sıkma önlemlerine karşı çıkıyor.

PASOK lideri Evangelos Venizelos Pazar günkü görüşmelerden fazla iyimser olmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Papulyas, yeni koalisyon girişimi 17 Mayıs’a kadar sonuç vermezse gelecek ay yeni seçimlere gidilecek.

Yunanistan’da hiçbir partinin hükümet kurabilmek için gerekli oyu alamadığı seçimler daha büyük siyasi belirsizlik yarattı.

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi yüzde 19 toplayarak seçimi birinci bitirdi. Üç yıl önce yüzde 44 oy alarak iktidara gelen Sosyalist PASOK partisi bu kez yüzde 14’ün altında oy toplayabildi. Buna karşın kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan radikal solcu partiler koalisyonu Syriza yüzde 17 oranında oy alarak ikinci parti oldu.

Yunanistan’da yapılan genel seçimlerde kemer sıkma önlemlerini destekleyen iki büyük parti ağır oy kaybına uğradı.

Ekonomik sıkıntı çeken seçmenler, kemer sıkma politikasına tepkilerini iki büyük parti, sosyalist PASOK ile sağcı Yeni Demokrasi’yi cezalandırarak gösterdi.

Kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan 10’u aşkın küçük parti sandalye sayısını arttırırken aşırı sağcı Altın Şafak partisi yüzde üçlük barajın çok üzerinde oy toplayarak ilk kez parlamentoya girdi.

Yunanistan borçlarını ödeyebilmek için son iki yıl içinde Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan milyarlarca dolar kredi aldı. Ancak hükümet bunun için sosyal ve sağlık programlarında büyük kesintiler yapmak, emekli maaşlarını indirmek, on binlerce memuru işten çıkarmak ve vergileri artırmak zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG