Erişilebilirlik

Ekonomik Krizi Atlatamayan Yunanistan Kemerleri Sıkıyor


Ekonomik Krizi Atlatamayan Yunanistan Kemerleri Sıkıyor
Ekonomik Krizi Atlatamayan Yunanistan Kemerleri Sıkıyor

Sendikalar memur ve işçi ücretlerindeki kesinti planlarına tepkili. Cuma ve Cumartesi Yunanistan'da büyük grev ve gösteriler planlanıyor

Yunanistan’da parlamenterler uluslararası kuruluşların alınmasını istediği kemerleri sıkma paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

Bütün gece süren tartışmalardan sonra Yunan parlamentosu, 15 bin devlet memurunun işten çıkarılmasını ve asgari ücretin yüzde 22 azaltılmasını öngören paketi kabul ederken, emekli maaşlarıyla ilgili kesintiler üzerinde anlaşamadı.

Başbakan Lucas Papademos ve koalisyon ortakları daha sonra hükümet harcamalarını azaltmak için alternative bir yol bulduklarını açıkladı ancak bu yolun ne olduğu konusunda ayrıntı vermedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos Avrupa Birliği Maliye Bakanlarıyla görüşmek için Brüksel’e gitti. Avrupa Birliği, Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için 172 milyon dolarlık bir kurtarma paketini görüşecek. Bu, son iki yıl içinde Yunanistan için hazırlanan ikinci ekonomik kurtarma paketi. Yunanistan, Mart’ta yapması gereken 19 milyar dolarlık borç ödemelerinde geri kalıp iflas durumuna düşmemek için yardım paketine ihtiyacı olduğunu vurguluyor.

Atina hükümeti ayrıca özel bankalar ve kuruluşlarla da, borçlarının yarısının affedilmesi için temaslar yapıyor. Yunanistan’ın borçlarının yarısının tutarı 132 milyar dolar. Yunanistan’ın borçlarının yeniden finanse edilmesiyle 32 finans kuruluşu Yunanistan’a yaptıkları yatırımların yüzde 70’ini kaybedecek.

Avrupalı liderler Yunanistan’ın borç sorununu gidermek için yavaş adımlar atmasından ve görüşmelerin fazla ilerlememesinden şikayetçi. Finans uzmanları, Yunanistan7ın borçlarını ödeyemez duruma düşmesinin Avrupa’yı daha ciddi bir ekonomik krize sokmasından ve küresel ekonomik durgunluğu daha da kötüleşetirmesinden kaygı duyuyor. Buarada Yunanistan’da hükümet, kemer sıkma politikalarını protesto eden devlet ve özel sektör çalışanlarının tepkisi yüzünden zor durumda. Sendikalar Cuma ve Cumartesi günleri işçi ücretlerinde kesinti planlarını protesto için yeni grev çağrısında bulundu.

Yeni kemer sıkma paketine ragmen Yunanistan ekonomisi çok ciddi bir mali kriz içinde. Bu, Yunanistan'ın kriz içindeki 5’inci yılı. Yunan hükümeti, ülkede işsizlik oranının hızla atarak Kasım’dan buyana yüzde 21’I bulduğunu bildirdi.

Öteyandan Avrupa Merkez Bankası, ekonomik büyümeyi hızlandırmak amacıyla temel faiz oranlarını yüzde 1’de tutmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa ekonomisinin hala cididi bir tehdit altında olduğunu söyledi.


XS
SM
MD
LG