Erişilebilirlik

Yunanistan'da Ekonomik Önlemlere Karşı Yeni Gösteriler Yapıldı


Yunan hükümeti, ülkenin iflas durumuna düşmesini önlemek için çaba harcarken çalışanlar, yaklaşan tasarruf önlemlerini protesto ediyor

Atina'da, Yunan hükümetinin borç krizini atlatmak için yapmaya hazırlandığı bütçe kesintilerini protesto eden göstericilerle Yunan polisi arasında çatışma çıktı.

1 Mayıs kutlamaları için Yunanistan başkentinde toplanan göstericilerin bir bölümü polise sopalar ve yangın bombaları attı. Polis de göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Yunan Kamu Çalışanları Sendikası, Yunan hükümetinin, uluslarası mali kurtarma paketini garanti altına almak için planladığı kemerleri sıkma önlemlerine karşı protesto gösterileri düzenliyor.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu yetkililerinin, Yunanistan'ı iflastan kurtarmak için 160 milyar Dolara ulaşan bir kurtarma paketi üzerinde çalıştıkları ve paketin ayrıntılarının yarın açıklanabileceği bildiriliyor.

Başbakan George Papandreu Yunan halkını, ekonomik tasarruf önlemlerine hazırlanmaları için uyarıyor. Papandreu dün parlamentoda yaptığı konuşmada ülkenin ayakta kalabilmesi için bu önlemlerin gerekli olduğunu söyledi.

Yunan sendikaları ise önlem paketinin, vergilerde artış ve kamu görevlilerinin maaşlarının dondurulması gibi önlemleri içerdiğini söylüyor ve bunları eleştiriyor. Sendikalar, 5 Mayıs'da genel grev çağrısı yapıyor.

Avrupa para birimi Euro'yu kullananan Avrupa Birliği üyelerinin maliye bakanları yarın Brüksel'de, Yunanistan'daki mali krizi görüşmek üzere toplanacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy and Almanya Başbakanı Angela Merkel, son açıklamalarında, kurtarma planının bir an önce devreye sokulması konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirttiler.

Politikacılar ve yatırımcılar, Yunanistan'ın borçlarını ödeyemez duruma düşmesi halinde ekonomik sorunların, özellikle Euro kullanan ülkelerde hızla yayılmasından kaygı duyuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standard and Poor's bu hafta başında Yunanistan'la birlikte Portekiz ve İspanya'nın da kredi notlarını düşürünce bu kaygılar iyice arttı.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan için acil yardım paketi üzerinde anlaşma sağlanırsa krizin diğer AB ülkelerine yayılma olasılığının azalacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG