Erişilebilirlik

Yunanistan'a Yeni Yardım Paketi Almanya'da Tepki Çekti


Almanya'da Federal Parlamento, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan konusunda vardıkları anlaşmayı oyladı. Başbakan Angela Merkel ve Federal Maliye Bakanı Schaeuble’nin destek verdiği, ancak koalisyon ortağı CDU/CSU ile FDP’li çok sayıda milletvekilinin karşı çıktığı yeni yardım paketi sonuçta ana muhalefet partisi SPD ve Yeşiller’in desteği ile onay alabildi.

Maliye Bakanı Schaeuble oylama öncesinde yaptığı hükümet açıklamasında Yunan hükümetinin bütçesini dengelemek için büyük çaba gösterdiğini ve bu yüzden Euro Bölgesi’nin dayanışmasına ihtıyacı olduğunu açıkladı. AB maliye bakanları, Atina'ya gönderilecek 3. yardım paketinin hacminin 43,7 milyar Euro olmasına karar vermişti. Almanya'nın payına düşen ise 10,5 milyar Euro.

Berlin’deki oylamanın ardından söz konusu yardım paketinin gelecek pazartesi Yunanistan’a ulaşması bekleniyor. Bu üçüncü paketle birlikte Yunanistan’a krize girdiği 2009 yılından bu yana verilen yardım miktarı 190 milyar Euro’yu bulacak. Uzmanlar bu yardım paketinin de sonuncu olmadığı konusunda hemfikirler ve Atina’nın taze paraya olan ihtiyacının önümüzdeki yıllarda da süreceğini savunuyorlar. Çok sayıda ekonomist Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için sürekli yeni yardım paketleri oluşturmak yerine borçlarının bir kısmının silinmesinin çok daha akılcı olduğunu belirtiyor. Berlin’deki siyasi yorumlarda Başbakan Merkel’in de bunu doğru bir adım olarak gördüğüne, ancak kamuoyundaki rahatsızlığı daha da artırmamak için borçlarının silinmesini önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerin ertesine bırakmaya niyetli olduğuna vurgu yapılıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Öte yandan Alman ekonomisinin Euro krizinin etki alanına girdiği yönündeki sinyaller giderek güçleniyor. Alman Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre önümüzdeki yıl Alman şirketlerinin %28'i işçi çıkarmayı düşünüyor. Buna karşın yeni işçi almayı planlayan şirketlerin oranı ise sadece yüzde 20. Uzmanlar 2013'de Almanya'da işletme iflaslarının da rekor bir seviyeye ulaşacağından endişeleniyor. Son 20 yılın en kötü dönemini yaşayan otomotiv sektöründeki olumsuz gidişata paralel işten çıkarma ve taşeron firmalardaki iflasların artmasının kaçınılmaz olduğunu belirten ekonomistler, kişisel iflas başvurusunda da benzer bir gelişme bekliyor. Almanya’da sadece bu yıl 150 bin kişisel iflas duyurusu yapılacağından yola çıkılıyor. Ekonomik krizin etkilerinin yanı sıra yanlış kredi kullanımı ve borçlanma kişisel iflasların patlamasına neden olarak gösteriliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG