Erişilebilirlik

AB Yunanistan'ın Tel Örgü Planına Karşı Çıktı


AB Yunanistan'ın Tel Örgü Planına Karşı Çıktı
AB Yunanistan'ın Tel Örgü Planına Karşı Çıktı

Atina hükümeti Türkiye’den kaçak işçi akınını önleyebilmek için sınırın bazı bölümlerine duvar inşa etmeyi düşünüyor.

Rum yetkililere göre Yunanistan’a geçen yıl yüz binden fazla yabancı kaçak yollardan girdi.

Kamu Düzeni Bakanı Hristos Papuçis, yaklaşık 200 kilometrelik sınırın insan kaçakçılığının en yoğun olduğu bölümüne 12.5 km uzunluğunda tel örgü çekileceğini açıkladı.

Avrupa Birliği’ne göre, her gün, Türkiye’den, Meriç nehri üzerinden günde ortalama 245 kişi Yunanistan’a giriyor.

Ancak AB tel örgü planına karşı çıkıyor.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Michelle Cercone kaçak işçi sorununun duvar çekerek çözülemeyeceğini söyledi:

Sözcü, yasadışı göçün çok karmaşık ve evrensel bir sorun olduğunu ve geçici değil uzun dönemli bir çözüm yolu bulunması gerektiğini belirtti.

AB’nın sınır işlerinden sorumlu dairesi Frontex, Rum güvenlik kuvvetlerine yardımcı olmaları için Kasım ayında Yunanistan’ın Türkiye sınırına 175 görevli göndermişti. Yunanistan'ın talebi üzerine gönderilen birlikte Bulgaristan, Almanya, Romanya, Avusturya, Macaristan, Slovakya ve Danimarka'dan güvenlik personeli bulunuyor.

Her yıl on binlerce kişi Afganistan, İran ve hatta Burma’dan binlerce kilometre kat ederek AB’ye girebilmek için Türkiye’ye akın ediyor. AB’ye en yakın kapı olarak görülen Yunanistan‘a göçmen akını Türkiye’yle sınırlı değil. Kuzey Afrika ve Asya’nın güneyindeki ülkelerden de binlerce kişi her yıl bu ülkede şansını deniyor.

Vacit Şerifi adlı bir Afgan 4 yıl önce kaçak yollardan Yunanistan’a girmişti. Şerifi yolculuğun özellikle İran ile Yunanistan arasındaki bölümünün çok zor geçtiğini söylüyor:

Afgan göçmen Türkiye’de, yağmurda karda günlerce dağlarda yürüdüğünü ve Meriç nehrini geçmekte çok güçlük çektiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Yunanistan’daki krizi insanlık trajedisi olarak niteliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi sözcüsü Nyberg’e göre krizin temelinde AB’nin kaçak işçiler konusunda ortak bir politikası bulunmaması yutuyor. Sözcü, bu nedenle Yunanistan gibi ülkelerin çaresizlikten sınıra duvar çekmek gibi olağanüstü önlemlere başvurmak zorunda kaldığını ileri sürüyor.

Türk yetkililer güvenlik kuvvetlerinin kaçak göçmenlerin geçişini önlemek için büyük mücadele verdiğini, polis ve jandarma birliklerinin nehir, deniz ve kara sınırlarında büyük çaba gösterdiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG