Erişilebilirlik

Yunanistan Seçimleri Euro Bölgesi'nin de Kaderini Belirleyebilir


Euro Bölgesi ülkeleri Yunanistan’da Pazar günü yapılacak genel seçimlerin ikinci turunu endişeyle izliyor. Seçimlerin Euro Bölgesi’nin kaderini de belirleyebileceği belirtiliyor.

Yunanlı seçmenler aslında iki seçenekle karşı karşıya. Bu seçenekler, Yunanistan’a kredi veren ülke ve kurumlara verilen vaatlerin tutulup tutulmayacağıyla ilgili. Seçmenler ya mevcut kemer sıkma önlemlerine sıkı sıkıya bağlı kalmayı tercih eden merkez partilere oy verecek, ya da kurtarma paketi için verdikleri vaatlerden vazgeçerek yeni koşullar sunacak radikal partilere yönelecek.

Radikal sol parti Syriza’nın seçilmesi durumunda Yunanistan 17 üyeli Euro bölgesini terk etmek zorunda kalabilir. Syriza kemer sıkma önlemlerine şiddetle karşı çıkıyor. Ancak Londra’daki Avrupa Reform Merkezi’nden Simon Tilford gibi uzmanlara göre, seçimin sonucu ne olursa olsun Yunanistan zaten Euro bölgesinden ayrılma yolunda. Tilford, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması için daha fazla mali desteğe ihtiyacı olduğu görüşünde.

Euro Bölgesi çok sert bir hafta geçirdi. İspanya ve İtalya’nın kredi faizleri arttırıldı, yatırımcıların bu iki ekonomiye yönelik kaygıları arttı. Roma’da dün biraraya gelen Fransız ve Alman liderler, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalacağını umut ediyor.

Yunan televizyonuna açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunan seçmenlerin kemer sıkma koşullarını kabul etmedikleri yönünde işaret vermeleri durumunda, diğer üyelerin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasını isteyeceğini söyledi. Atina’nın hala Euro Bölgesi’nde kalacağını umduğunu kaydeden Hollande, bununla birlikte, “İlişkiler karşılıklı güvene dayanır” diye konuştu.

Ekonomi uzmanı Tilford, Avrupa hükümetlerinin Yunanistan’dan beklentilerinin az olduğunu kaydediyor. Uzmana göre, Yunanistan’da hangi hükümet gelirse gelsin, kemer sıkma önlemlerine zaten uymayacak. Çünkü bu ülkeden beklentiler gerçek dışı. Tilford, Avrupa başkentlerinde Yunanistan’da vaatlerini tutarmış gibi görünen bir hükümetin gelmesi gibi bir beklenti oluştuğunu ve bu şekilde zaman kazanıp, İtalya ve İspanya üzerindeki baskıların dağılmasının amaçlandığını söylüyor.

Euro Bölgesi içindeki krizi çözme konusundaki kutuplaşma artıyor. Fransa ve İtalya ekonomik büyümeye ağırlık verilmesinde, Almanya ise kemer sıkma programına devam edilmesinde ısrar ediyor. Bu zıt görüşler, bu ay sonunda Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi’nde masaya getirilecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG