Erişilebilirlik

Yunanistan-Makedonya Sınırında Bekleyiş


Yunanistan-Makedonya Sınırında Bekleyiş
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Binlerce mültecinin Yunanistan-Makedonya sınırındaki bekleyişi sürüyor. Yetkililer, sadece Suriye, Irak ve Afganistan’daki savaştan kaçtığını ispat edenlerin sınırı geçmesine izin verileceğini açıkladı. Ekonomik nedenlerle Pakistan, İran ve Bagladeş’ten gelen mülteciler ise geri çevriliyor. Kış boyunca Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geçişlerin devam edeceğini söyleyen uzmanlar, yeni sorunların ortaya çıkma ihtimaline karşı bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söylüyor.

Yunanistan’ın Makedonya sınırında mahsur kalan mülteciler ve Makedonya polisi arasındaki gerginlik devam ediyor.

Makedonya’nın sınıra duvar örmeye başlamasına öfkelenen mülteciler, sınırı koruyan polislere taş atarak tepki gösterdi. Fas, Cezayir, Yemen, Pakistan, Bangladeş, Somali ve Kongo’dan gelen yaklaşık 1300 mülteci, sınırdaki tren yolu üzerine kamp kurdu. Yetkililer, trenle ulaşımın iki haftadır yapılamadığını bildiriyor.

Uluslararası Mülteci örgütünün Yunanistan’daki yetkilisi Mark Yarnell, “Mülteciler, her gün sınırın bir sonraki gün geçişlere açılacağı umuduyla bekliyor. Sınırıdan ayrılmak istemiyorlar, çünkü sınırların açılması durumunda hayatlarını değiştirme şansını kaçırmak istemiyorlar” şeklinde konuşuyor.

Yarnell birçok Balkan ülkesinde mültecilere uygulanan bazı yeni sınırlamaların kaygı verici olduğunu söylüyor.

Yarnell, “Geçişlerini izin verilsin veya verilmesi, buradan ayrılacaklar. En büyük tehlikeyse, Makedonya’ya girmesine izin verilmeyenlerin, kaçakçılar aracılığıyla Arnavutluk ve diğer ülkere girmeye çalışma ihtimali” diyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Brian Hansford, mültecilerin hızla güvenlik taramasından geçirilmesi gerektiğini, aksi halde hayatlarını riske atarak yasadışı yollarla sınırı geçmeye çalışacaklarını söylüyor: “Kimse isteyerek mülteci olmaz. Yapmamız gereken şey, sınırda mültecilere güvenlik taraması yapılacak karşılama merkezleri kurmak. İster siyasi ister ekonomik nedenlerde ülkelerini terkeden mülteciler olsunlar, ortada karar vermemiz gereken bir durum var. Örneğin ekonomik sebeplerden dolayı mülteci olanlar, onurlu bir şekilde ülkelerine geri gönderilebilir.”

Hansford, bunun sadece Makedonya veya Almanya’nın değil, tüm Avrupa’nın sorunu olduğunu söylüyor: “Tüm Avrupa’yı etkileyen bu soruna, ortak bir çözüm bulunması gerekiyor.”

Bu yıl Yunanistan üzerinden Avrupa’ya giren mülteci sayısı 600 bini aştı. Bunların çoğu Balkanlar üzerinden kuzeye doğru ilerliyor. Uzmanlar, Avrupa’da gelişmeye başlayan bu insani krize acilen çözüm üretilmesi gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG