Erişilebilirlik

Yunanistan'ın Kaderi Brüksel'de Görüşülecek


IMF Başkanı Christine Lagarde Avrupa Mali İstikrar Merkezi Başkanı Klaus Regling'le Brüksel'de
IMF Başkanı Christine Lagarde Avrupa Mali İstikrar Merkezi Başkanı Klaus Regling'le Brüksel'de

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’a yeni reformlar karşılığında üçüncü yardım paketini verip vermemeyi görüşüyor.

Avrupa Birliği yetkilileri, görüşmelerin zorlu geçeceğine işaret ederken hafta sonu bitmeden karar verileceğini bildiriyor.

Euro Bölgesi dönem başkanı Hollanda’nın Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunan tarafının sunduğu önerilerde ve reformlar konusunda eleştiriler bulunduğunun altını çizdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan’dan en fazla alacağı bulunan ülkesinin tutumunu sert bir şekilde ortaya koyanlardan. Tek başına Yunanistan’ın verdiği sözlere aldanmayacaklarını söyleyen Schaeuble, kendi hesaplamalarını yapacaklarını bildirdi. Alman bakan ayrıca, mevcut krizden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın liderliğini yaptığı Syriza partisi hükümetini sorumlu tuttu. Schaeuble bu yılın sonunda çok umutlu görünen bir durumu Syriza hükümetinin son birkaç günde tükettiğini savundu.

Bununla birlikte Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan Başbakanı Çipras’ın sunduğu önerilerin, şartlı kredi görüşmelerinin başlaması için yeterli gerekçe verdiğini bildiriyor.

IMF Başkanı Christina Lagarde Euro Bölgesi görüşmeleri için gittiği Brüksel’de uzlaşmacı bir tavır sergiledi ve görüşmelerde ilerleme sağlanmasının beklendiğini açıkladı.

Yunan Parlamentosu, hükümetin önerilerini geceyarısından sonra yapılan toplantıda onaylamıştı. Parlamentoda yaptığı konuşmada Yunanistan’ın zorlu bir savaşın sonuna geldiğini söyleyen Çipras, Yunan halkının haklarını savunmak için AB ile bu görüşmelere girdiğini savundu.

Yunan hükümetinin yeni önerileri, emekli maaşlarında kesinti ve vergi artışları öngörüyor. Bu talepler uzun bir süredir AB maliye bakanları tarafından da istendiği gibi geçen pazar yapılan referandumda da reddedilmişti.

Aynı öneriler Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılması talebinde de bulunuyor.

Yunanistan üç yıl vadeli 60 milyar dolar (53,5 milyar Euro) borç daha istiyor.

Yarın (Pazar) Brüksel’de yapılacak AB zirvesinde Yunan hükümetinin ekonomik önerilerine verilecek yanıt görüşülecek.

Bazı AB liderleri, bunun Yunanistan’ın son şansı olduğunu savunuyor. Üye devletlerin birçoğu, Yunanistan’ın kemer sıkma önlemleri almayı reddetmesinden rahatsız.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG