Erişilebilirlik

'Yunanistan İçin Asıl Zor Süreç Başlıyor'


'Yunanistan İçin Asıl Zor Süreç Başlıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Birkaç gün aralıksız süren pazarlıklardan sonra AB ile Yunanistan’ın üzerinde anlaştığı ekonomik yardım paketi, Yunanistan’ın 19 ulustan oluşan Euro Bölgesi’nde kalmasını sağlayacak. Bu, Yunanistan’a son 5 yıl içinde sunulan 3’üncü yardım paketi. Ancak Avrupa ve mali piyasalar nefes alsa da uzmanlar asıl zor sürecin şimdi başladığını söylüyor.

Mali piyasaların tepkisine bakılırsa anlaşmanın tamamlandığı düşünülebilir. Üçüncü yardım paketinin değeri 90 milyar Euro. Anlaşma, daha fazla bütçe kesintisi, vergi artışı ve kamu mallarının özelleştirilmesini öngörüyor.

Amerika’nın Sesi’nin Skype aracılığı ile görüştüğü Johns Hopkins Üniversitesi uluslararası ekonomi profesörü Cristino Arroyo, bunun işin kolay tarafı olduğunu söylüyor: “İşin zor tarafı, üzerinde anlaşılan reformların yanısıra ekonomik büyümeyi destekleyecek yeni yöntemler bulmaları. Asıl zorluk bu noktada.”

Yunanistan’ın ekonomik durgunluktan çıkması oldukça zor. Pazar uzmanı Mike Ingram, yeni bütçe kesintilerinin, Yunaistan’ın hızla artan borcunu karşılayacak bir kalkınmayı mümkün kılmayacağını düşünüyor: “Kamu harcamalarında daha fazla kesinti göreceğiz. Belki de sonsuza kadar sürecek kemer sıkma politikaları uygulanacak.”

Dış İlişkiler Konseyi’nden ekonomist Robert Kahn, Yunanistan’ın nakit paraya aç ekonomisinin büyümesi için, ciddi bir plan olmadan, önerilen yardım paketinin ancak yara bandı etkisi yapacağını düşünüyor: “Anlaşma sağlansa bile bu büyük olasılıkla ülkeye yalnızca zaman kazandıracak. Ekonominin büyümesi için çok daha fazlası gerekli.”

Yunanistan’ın en büyük kreditörü Almanya, yardım karşılığı harcamalarda kesinti talepleri nedeniyle eleştiriliyor. Ancak, Almanya Başbakanı Angela Merkel bazı konularda orta nokta bulunabileceği görüşünde: “Eurogroup gerekli olması durumunda ödemeleri geciktirmeyi ya da borçların ödenme tarihlerini uzatmayı düşünebilir. Yunanistan’ın yeni ekonomik programını gözden geçirip, tatminkar bulduktan sonra bunu konuştuk.”

Yunan bankaları bu hafta da kapalı. Bazı maliye bakanları, şimdilik Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının neden olacağı istikrarsızlık engellendiği için, biraz rahatladıklarını söylüyor. Ancak bazıları gelecek haftalarda asıl zorluğun Atina ile Euro bölgesini oluşturan 18 ülke arasındaki güven ilişkisini tazelemek noktasında yaşanacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG