Erişilebilirlik

Yunanistan 'Hayır' Dedi Merkel Sessiz


Yunanistan 'Hayır' Dedi Merkel Sessiz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Yunanistan'da gerçekleşen halk oylamasından 'hayır' kararı çıkmasının ardından Berlin’de bundan sonraki gelişmelere yönelik çeşitli senaryolar yapılıyor. Referandum sonucu, siyasetçiler tarafından ve basında Atina ile kreditörler arasındaki müzakerelerde ‘yeni ve zorlu bir dönemin başlangıcı’ olarak yorumlanırken, bu akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile referandum sonucunu değerlendirmek üzere Paris'te yapacağı ikili görüşmenin neticeleri merakla bekleniyor.

Başbakanlığa yakın çevreler, son haftalarda kamuoyu önünde Yunanistan ile dayanışma mesajları veren Merkel’in bütün gayretlerine rağmen Çipras’ın referanduma gitmesinden ötürü büyük hayal kırıklığı yaşadığını ve Yunan Başbakana çok kızgın olduğunu aktarıyorlar. Merkel konuyla ilgili gün boyunca açıklama yapmazken, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ‘Yunan halkı kesin kararını vermiş görünüyor, biz de bu kararı kabul etmeliyiz’ şeklinde görüş belirtti. Steinmeier, referandumun yol açacağı sonuçların öncelikle Yunan halkının iradesine bağlı olduğunu vurgulayarak ‘Artık top Atina’nın sahasında’ diye konuştu.

Koalisyon ortağı SPD’nin Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise Yunan hükümetine çok sert tepki göstererek, ‘Çipras ve hükümeti Yunan halkını çaresizlik yoluna sokuyor’ diye konuştu. Gabriel referandum sonucu ile ‘Avrupa ile Yunanistan arasında bir uzlaşma sağlayabilecek son köprülerin atıldığını’ öne sürdü. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Demokratlar Birliği CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Sonuca soğukkanlı tepki göstermeliyiz ve sakin olmalıyız. Solcu şantajcı ve halkı kandıran Çipras gibiler kirli oyunlarıyla başarıya ulaşamazlar.' dedi. Yeşiller Partisi Genel Başkanı Cem Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nde kalması gerektiğini belirterek, Avrupa'nın geleceği için önemli olan kararlarda Atina'ya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yeşiller Partisi’nden Federal Parlamento milletvekili Özcan Mutlu, alınan sonuçla Avrupa Birliği’nin geleceğinin tehlikeye atıldığını ve bu yüzden Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalabilmesi için görüşmelerin yeniden başlamasını talep etti.

Medyada konuyla ilgili yorumlarda referandumdan çıkan 'hayır' oyunun aynı zamanda Merkel’in liderliği için de olumsuz etki yapacağı endişesi ön plana çıkıyor. Nitekim Der Spiegel dergisindeki ‘Angela’nın Külleri: Merkel, Yunanistan’ı ve Avrupa’yı nasıl başarısızlığa uğrattı’ başlıklı makalede, Merkel’in izlediği çizginin Yunan krizinin artmasına neden olduğu öne sürülüyor. Ülkenin en çok satan bulvar gazetesindeki yorumda da, referandum sonuçları ‘Merkel’in ilk büyük yenilgisi’ olarak tanımlanıyor. Başbakanın beş yıldır Atina’nın borç programının devam etmesi ve ülkenin Avrupa rotasından çıkmaması için gece gündüz çalıştığını belirten gazete, referandum sonucu ile Çipras’ın ipleri eline geçirdiğini ve Alman Başbakanının büyük itibar kaybı yaşadığını savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG