Erişilebilirlik

Yunanistan'da Grev Şiddete Dönüştü


Yunanistan'da Grev Şiddete Dönüştü
Yunanistan'da Grev Şiddete Dönüştü

Atina’da polis taş ve yangın bombası atan gençlerle çatıştı.

Çatışma, Yunan sendikalarının girişimiyle düzenlenen 48 saatlik genel grev başlarken meydana geldi.

Atina’nın merkezinde 4 bin polis görevlendirilirken yaklaşık 20 bin kişi parlamento önünde Papandreu hükümetinin yeni kemersıkma önlemlerini protesto için toplandı. Kemersıkma önlemleri arasında vergilerin arttırılması, hükümet harcamalarının kısılması ve kamu kuruluşlarının özel sektöre satılması yeralıyor.

Yunanistan, iflastan kurtulması için gerekli 17 milyar dolarlık yardımı alabilmek için önlem paketini Perşembe gününe kadar onaylamak zorunda.

Başta barışcı başlayan protesto gösterisi gençmerin kaldırım taşlarını söküp polise atmasıyla şiddete dönüştü. Polis gençlere gözyaşartıcı gaz ve ses bombası atarak karşılık verdi.

Başbakan Yorgo Papandreu'nun kemerleri sıkma politikasına karşı düzenlenen grev nedeniyle yüzlerce uçak ve tren seferi iptal edilmek zorunda kaldı.

Toplu ulaşım, hastaneler, okullar ve devlet dairelerinin çoğunda iş yapılamadı. Greve basın mensuplarıyla devlet tiyatrosu sanatçıları da katılıyor.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız bankalarının borç krizinden kurtulmaya çalışan Yunanistan’a yardım amacıyla bu ülkeden alacaklarını ertelemeye razı olduklarını açıkladı.

Sarkozy, Yunanistan’ın önümüzdeki üç yıl içinde vadesi dolacak kredi borçlarının yüzde 70’inin geri ödenmesini erteleme konusunda hükümetinin Fransız bankalarını ikna ettiğini bildirdi.

Ancak Atina hükümeti borçlarının kalan yüzde 30’luk kısmını vadesi dolar dolmaz ödemek zorunda kalacak. Yunanistan’ın borçlarının büyük bir kısmını Fransız bankaları üstlenmiş durumda.

XS
SM
MD
LG