Erişilebilirlik

Yunanistan Gazze'ye Gidecek Gemilerin Hareketine İzin Vermedi


Atina yakınındaki Perama'da Gazze'ye gitmek üzere Akdeniz'e açılmak için bekleyen bir gemi
Atina yakınındaki Perama'da Gazze'ye gitmek üzere Akdeniz'e açılmak için bekleyen bir gemi

Yunanistan hükümeti İsrail'in Gazze bölgesine uyguladığı deniz ablukasını kırmak amacıyla Yunan limanlarından yola çıkmaya hazırlanan uluslararası gemi filosunun denize açılmasını engelledi.

Yahudi soykırımından kurtulmuş olan 85 yaşındaki Hedy Epstein ve Pulitzer ödülü sahibi yazar Alice Walker dahil olmak üzere 50 Amerikan vatandaşını taşıyan Amerikan bandıralı bir gemi Yunan komandoları tarafından Atina'nın 30 mil açığından geri çevrildi.

Eylemi düzenleyenler önümüzdeki günlerde Filistinliler için insani yardım malzemesi taşıyan en az dokuz gemiyle Gazze'ye doğru yola çıkacaklarını söylüyor. İsrail hükümeti, gemilerin Gazze'ye ulaşmasını engellemeye kararlı olduğunu belirtiyor.

Şu anda çoğu Yunan limanlarında bulunan gemiler, gazeteciler, politikacılar, yazarlar ve din adamları dahil olmak üzere yaklaşık 300 kişi taşıyor.

Eylemi düzenleyenler, gemilerden ikisine geçtiğimiz günlerde İsrail tarafından sabotaj yapıldığını savunuyor. İrlanda bandıralı Saoirse adlı geminin makina dairesine Türkiye'de Göçek limanında bağlı olduğu sırada zarar verildiği belirlendi. Eylemciler olayı profesyonel dalgıçlar tarafından yapılan bir sabotaj olarak tanımlarken İsrail Dışişleri Bakanlığı suçlamayı reddetti.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, gemiler Gazze ablukasını kırmaya kalkışırsa İsrail savaş gemileri tarafından durdurulacaklarını ve doğabilecek yaralanma ve hasar gibi sonuçlardan eylemi düzenleyenlerin sorumlu olacağını söyledi.

İsrailli yetkililer, geçen yıl yaşanan ve dokuz Türk'ün İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü Mavi Marmara olayının tekrarını önlemek için çalışacaklarını belirttiler. İsrail'in Gazze ablukasını kırmak amacıyla geçen yıl Mayıs ayında yapılan eylem kanlı bir şekilde sonuçlanmış, İsrail komandolarının Mavi Marmara gemisini basması sırasında dokuz Türk eylemci öldürülmüştü.

İsrail, Gazze'ye deniz ablukasının bölgeyi yöneten militan Filistinli grup Hamas'a silah sevkiyatı yapılmasını önlemek için gerekli olduğunu savunuyor.

İsrail hükümeti, Amerika ve Birleşmiş Milletler Örgütü, gemilerin taşıdığı yardım malzemesinin İsrail ya da Mısır limanlarına götürülmesini ve karayoluyla Gazze'ye taşınmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG