Erişilebilirlik

Yunanistan Ekonomik Reformları Sürdürüyor


Yunanistan Ekonomik Reformları Sürdürüyor
Yunanistan Ekonomik Reformları Sürdürüyor

Yunanistan ikinci yardım paketini alabilmek için ekonomik reformlar yapmayı sürdürüyor. Bu değişiklikler, Yunanistan’ın, gelecek ay borçlarını ödeyemez duruma düşmemek için acilen alması gereken 172 milyar dolar’lık paketin ön koşulu.

İşçi sendikalarının itirazlarına rağmen, Yunanistan’da liderler, harcamalarda kesinti öngören yeni bir paket üzerinde anlaştı. Ancak işçi sendikaları, bu önemlerin, işsizliğin zaten çok yüksek olduğu ülkede sorunları daha da zorlaştıracağı görüşünde.

Bir sendika lideri reformların Yunanistan’ın sorunlarını çözmeyeceğini, daha fazla işçiyi yoksulluğa iteceğini söylüyor.

Ancak hükümet sözcüsü Pantelis Kipsis’e göre, Yunanistan’ın başka seçeneği yok: "Yeni önlemler Yunan halkı için çok zor şartlar içeriyor. Ama başka çaremiz yok, bunu yapmazsak iflas edeceğiz, bu da ülke için felaket olur."

Uzmanlar, Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesinin piyasalarda güven krizi oluşturacağını, bunun da diğer borçlu ülkelerin kredi maliyetlerinin yükseltebileceğini söylüyor.

Washington’da bulunan İtalya Başbakanı Mario Monti, Euro bölgesi maliye bakanlarına Yunanistan’a ikinci yardım paketini onaylamaları çağrısında bulundu: "Şimdi yeni bir sayfa açmanın ve Yunanistan’da büyük bir felaketin önüne geçmenin tam zamanı."

Borç yükü en az Yunanistan kadar ağır olan İtalya’nın kredi maliyetleri arttı. Yunanistan’dan altı kat daha büyük bir ekonomiye sahip olan İtalya’nın yardım paketleriyle kurtarılması zor. Mario Monti, Obama ile görüşmesinden önce, İtalya’nın harcamalarını önemli ölçüde kıstığını söyledi: "İtalya şu anda yardıma muhtaç durumda değil."

Avrupa’daki kötü gidişata rağmen, Monti, Euro’nun hala güçlü olduğunu da kaydetti.

Monti, Avrupa’da en önemli konunun daralma sürecinden sonra büyümeyi hızlandırmak olduğunu söyledi: "Şu ana kadar birinci öncelik, doğal olarak, harcamaları kısmaktı, ancak Avrupa’nın geleceği açısından mali disiplin kadar yapısal reformlar da önemli."

Avrupa Merkez Bankası, temel faiz oranını hala tarihinin en düşük seviyesinde tutuyor. Ancak bazı uzmanlar bunun ve harcamalarda kesintinin Euro bölgesinin bu yıl durgunluktan çıkmasına yetmeyeceği görüşünde.


XS
SM
MD
LG