Erişilebilirlik

Yunanistan'da Sekiz Ayda Üçüncü Seçim


Yunan parlamentosunda boş sandalyeler
Yunan parlamentosunda boş sandalyeler

Yunanlılar bu pazar sekiz ayda üçüncü kez sandık başına gidiyor. Bu süre içinde Yunanlılar bir referandum yaptı, banka sistemleri neredeyse iflas etti.

Seçimleri kazanan parti, Avrupa Birliği tarafından varılan 98 milyar dolarlık yeni kurtarma paketini alabilmek için çok ağır ekonomik reformları uygulamak zorunda kalacak. Ülke bankaları elden geçirilecek ve sermayeye yeni denetimler getirilecek.

Seçimler öncesinde kamuoyu yoklamalarında önde giden iki parti Siriza ve Yeni Demokrasi partileri dışında büyüklü küçüklü birçok parti, Yunanistan’ın son aldığı krediler karşılığında uygulayacağı kemer sıkma önlemlerine uyacaklarını bildirdi. Siriza ilk olarak iktidara kemer sıkma önlemlerine karşı olduğu içingelmişti. Vergi zamlarını ve ekonomik reformları benimseyen partiler, emekli maaşları ve çalışma reformları konusunda görüş ayrılıkları yaşıyor.

Son kamuoyu yoklamaları, Aleksis Çipras’ın liderliğini yaptığı aşırı sol Siriza ve Vangelis Meimarakis’in liderliğini yaptığı merkez sağ Yeni Demokrasi’nin tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu alamayacağını gösteriyor.

Eğer kamuoyu yoklamaları seçimlerden sonra da doğru çıkarsa bu durumda hafta başına kadar bir koalisyon olasılığı çıkabilir.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG