Erişilebilirlik

Yunanistan Binlerce Sığınmacıyı Türkiye’ye Göndermek İstiyor


Yunanistan Göçmenlik Bakanı Avrupa Birliği ile Ankara arasında varılan Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde sığınmacıların Türkiye’ye dönüşlerini dikkat çekici bir şekilde artırmak istediklerini söyledi.

Sürecin ağır yürüdüğüne dair eleştiriler var.

İnsan hakları örgütleri tarafından eleştirilen anlaşmanın amacı Avrupa’ya sığınmacı yolunu kapamak.

Anlaşma gereği Yunanistan, mülteci başvurusunda bulunmayan ya da başvuruları reddedilen sığınmacıları Türkiye’ye geri gönderiyor.

Yetkililer, adalarda 8 bin 400 sığınmacının olduğunu ve neredeyse tamamının mülteci başvurusunda bulunduğunu kaydediyor.

Yunanistan, başvuru yapmayan 468 kişiyi Türkiye’ye geri gönderdiğini belirtiyor.

Sadece iki Suriyeli sığınmacı, karara Yunan mahkemelerinde itiraz etti.

Göçmenlik Bakanı Yannis Mouzales Yunanistan’ın Ege’den gelen binlerce sığınmacıyı mülteci başvurusu yapmazlarsa birkaç hafta içinde Türkiye’ye geri göndermek istediğini söyledi.

Bakanın açıklamaları Parlamento’nun Mülteci Başvuru Kurulu’nda yaptığı yasa değişikliğinin ardından geldi. Karar ile kurulda iki hakim de yer alacak.

Daha önce panel, Yunan devletinden bir yetkili, Ulusal İnsan Hakları Komitesi’nin atadığı üye ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden bir temsilciden oluşuyordu.

Avrupa Birliği yetkilileri, Yunanistan’a Komite’nin hakimlerden ziyade sivil toplum üyelerinden oluşması yönünde düşünme çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG