Erişilebilirlik

Yunanistan Almanya’yı İkna Edemedi


Yunanistan Başbakanı Samaras, Başbakan Merkel’e Yunan ekonomisinin krizin en kötü dönemini geride bıraktığı ve eski gücünü yeniden kazanma yolunda olduğu mesajı verdi

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras Başbakan Angela Merkel ile Berlin’de bir araya geldi, iki lider Yunanistan’a yönelik mali uyum programının durumunu ve 2014’e yönelik ekomomik beklentileri masaya yatırdı. Ağır borç yükü altında olan Yunanistan, Mayıs 2010 tarihinden bu yana uluslararası mali kurtarma operasyonlarıyla ayakta durabiliyor. Alman Merkez Bankası'nın raporlarına göre, Yunanistan’dan gelen tüm olumlu açıklamalara rağmen Avrupa Birliği en geç önümüzdeki yılın başlarında Atina'ya yeni bir kredi paketi açmak zorunda kalacak.

AB ve İMF’nin mali desteğine rağmen krizi atlatamayan Başbakan Antonis Samaras’ın Berlin ziyareti ve verilen mesajlar başta Alman kamuoyunda olmak üzere diğer AB ülkelerinde bu bağlamda oluşan huzursuzluğu sakinleştirmeyi hedefledi. Ülkesinin üçüncü bir yardım paketine ihtiyacı olmayacağını öne süren ve bu bağlamda son olarak Troyka ile yapılan müzakerelerde oluşan olumsuz havayı dağıtmayı amaçlayan Samaras, iki saate yakın süren toplantıda Başbakan Merkel’e ve sonra da ortak basın toplantısında gazetecilere Yunan ekonomisinin krizin en kötü dönemini geride bıraktığı ve önümüzdeki süreçte toparlanarak eski gücünü yeniden kazanma yolunda olduğu mesajı verdi. Yunanistan’ın kemer sıkma programıyla ekonomideki gidişatın yönünü değiştirmeyi başardığını savunan Samaras, piyasaların ülkesine daha iyimser baktığını, mevduatın da yeniden bankalara dönmeye başladığını ve ekonomik resesyon döneminden 2014 yılında çıkılmasının beklendiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de basın toplantısında Samaras’a olumlu mesajlar verdi, Yunanistan’daki ekonomik krizde ‘tünelin ucunda ışık görünüyor’ dedi ama aynı zamanda uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi. Euro Grubu’nu temsil eden Troyka’nın Yunan hükümeti ile yaptığı müzakerelerin zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Merkel, öte yandan Samaras hükümetinin uyguladığı mali uyum programının başarılı yürüdüğünü, ekonominin iyileştiğini gösteren gelişmeler olduğunu, buna büyük saygı duyduğunu ve Avrupa’nın Yunanistan’a desteğinin sürmesi gerektiğini açıkladı. Samaras’ın Berlin ziyareti öncesinde dile getirdiği AB’nin Atina’ya verdiği kredilerin faizlerinin düşürülmesi ve uzun vade talebine doğrudan değinmeyen Merkel, imzalanan anlaşmalarla belirlenen kemer sıkma ve kalkınma programlarının önümüzdeki dönemde de sürdürülmesine alternatif olmadığını ve Yunanistan’ın tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Samaras–Merkel zirvesi kapsamında bir açıklama yapan Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise Yunanistan’ın borcunun bir yıl içinde 16 milyar Euro artış kaydederek 321 milyar Euro’ya ulaştığını ve açığını kapatmak için yeni bir yardım paketine ihtiyaç duyacağına inandığını açıkladı. Geziye katılan Yunan diplomatlar altı yıldır resesyonda bulunan Yunanistan ekonomisinin yeni bir yardım paketi ile önümüzdeki yıl yüzde 0,6 büyüme yakalayabileceğini ve durgunluktan çıkacağını, bunun ardından alınan ağır mali tedbirlerinin gevşetilebileceğini vurgularken, Yunanistan Başbakanı Samaras Berlin’deki temasları kapsamında, bir konferansa katılan İtalyan Başbakanı Enrico Letta ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile de bir araya gelerek onları da Yunanistan’ın durumunun iyileştiği konusunda ikna etmeye çalıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG