Erişilebilirlik

Yunanistan AB Ekonomisini Sarsıyor


Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Yunan hazine bonolarını değersiz ilan etmesinin ardından borsalar bugün de toparlanamadı. Almanya Başbakanı Merkel yardım paketini ele almak üzere IMF ve AB Merkez Bankası başkanlarıyla görüşecek

Avrupa borsalarındaki düşüş bugün de devam etti. Dün kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) Salı günü Yunanistan ve Portekiz’in notlarını düşürmüş, bu haber hisse senedi fiyatlarında düşüşlere yol açmıştı.

Yunanistan hükümeti kararın ardından Atina borsasında açığa satışları iki ay süreyle askıya aldı. Euro’nun değeri de Dolar karşısında son bir yılın en düşük seviyesine indi.

Yunanistan’a mali yardım verilmesi konusunda uzun süre muhalefet eden Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel bugün Avrupa Merkez Bankası ve IMF başkanlarıyla biraraya gelecek. Görüşmede AB ile IMF’nin Yunanistan için ortaklaşa hazırladığı yaklaşık 60 milyar dolarlık yardım paketi değerlendirilecek.

AB Başkanı Herman Van Rompuy, Çarşamba sabahı, birliğe üye ülkelerle paket üzerinde yapılan görüşmelerin ‘rayında’ olduğunu açıkladı.

Rompuy, AB liderlerinin 10 Mayıs’ta toplanarak, paketin daha fazla gecikilmeden Yunanistan’a verilmesini sağlayacak görüşmeler yapacağını söyledi. Yunanistan’ın 19 Mayıs’ta borçlarının bir kısmını ödemesi gerekiyor.

'Hazine bonolarının değeri yok'

S&P, 27 Nisan günü Yunanistan’ın uzun vadeli hazine bonolarının notunu üç puan düşürerek, spekülatif ya da “değersiz” mali senet statüsüne indirdi.

Kuruluş, kararın Atina’nın karşı karşıya kaldığı “siyasi, ekonomik ve bütçe sorunları” nedeniyle alındığını bildirdi.

S&P, Portekiz’in artı A olan kredi notunu da iki puan düşürerek eksi A’ya indirdi ve ekonomik durumunu olumsuz olarak tanımladı. Kuruluş, bu iki ülkede hükümetlerin borçlarını geri ödeyebileceğinden kuşku duyulduğunu belirtti.

Kredi notları düşürülen bu iki ülke, dışarıdan alacakları borçlar için daha fazla faiz ödeyecek. Kredi notlarının düşürülmesinin ardından Yunanistan ve Portekiz şirketlerinin senetleri, borsalarda büyük değer kaybetti.

XS
SM
MD
LG