Erişilebilirlik

Yunanistan AB’de Kalacak mı?


Yunan halkı, pazar günü yapılacak ulusal referandum konusunda ikiye bölündü. Yunanlılar, ülke ekonomisini kurtaracak kredileri alabilmek için Avrupa Birliği’nin istediği ve yıllar sürebilecek ağır reformları kabul edip etmeme arasında kaldı.

​To Ethos gazetesi adına 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 48,8’i referandumda kurtarma paketine ‘evet’ diyeceğini belirtirken, ‘hayır’ diyeceklerin oranı da yüzde 43,4. Kararsızların oranı ise yüzde 11,8.

Referandum için ‘hayır’ kampanyası yürüten Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras,umdukları sonucun çıkması durumunda bunun Avrupalı kreditörlerle yapılacak müzakerelerde kendilerine daha fazla pazarlık gücü vereceğini söyledi.

Maliye Bakanı Yannis Varufakis de, Yunan halkının referandumda ‘evet’ oyu vermesi durumunda, hükümetin istifa edebileceğini, kendisinin de pazartesi gününden itibaren maliye bakanı olmayabileceğini açıkladı.

Avrupalı liderler, referandumda çıkacak ‘hayır’ oyunun, Yunanistan’ın ortak para birimi Euro’dan çıkacak ilk ülke olacağı uyarısında bulunuyor. 19 AB ülkesinin ortak para birimi olan Euro’nun kullanımı 16 yıl önce başlamıştı.

Referandumdan ‘evet’ oyunun çıkması, yeni yardım paketi vaadi veren kreditörlerin istediği kemer sıkma planını Yunanistan’nın kabul etmesi anlamına geliyor. Bunun yanında yapılacak referandum, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nde kalmak isteyip istemediğini de gösterecek.

Bu arada Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis Almanya’nın Die Welt gazetesine verdiği demeçte, referandumun aslında mevcut müzakerelerdeki durumu yansıtmadığını, çünkü Yunanistan’a verilen sürenin zaten dolduğunu söyledi.

Bugün Lüksemburg’dan bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de, referandumdan ‘hayır’ oyunun çıkmasının Yunanistan’ın durumunu önemli ölçüde zayıflatacağını söyledi.

Dün IMF’den yapılan açıklamada, Yunanistan ekonomisinin sanılandan da kötü olduğu söylendi.

IMF, Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizden Çipras hükümetini sorumlu tutuyor. IMF’ye göre, kamu varlıklarını satmakta yavaş davranan Yunan hükümetinin 2018’e kadar toplam 56 milyar dolarlık krediye daha ihtiyacı bulunuyor.

4 sene önce IMF, Atina’nın özelleştirmeye giderek 55 milyar dolar bulabileceğini düşündüğünü açıklamıştı. Ancak Atina hükümeti, kamu teşebbüslerini satarak yalnızca 3,5 milyar dolar gelir elde edebildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG