Erişilebilirlik

Yunanistan'a Yeni Başbakan


Yunanistan'a Yeni Başbakan
Yunanistan'a Yeni Başbakan

Yunanistan’ın yeni geçici başbakanı Lucas Papademos ülkesinin kritik bir kavşak noktasında olduğunu ve dev ekonomik sorunları çözmenin kolay olmayacağını söyledi.

Yunanistan’ın rakip siyasi liderleri muhtemelen gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar ülkeyi yönetmek üzere eski Avrupa Merkez Bankası başkan yardımcısı Papademos’u başbakan seçti.

Cuma günü yemin edecek olan Papademos, kendisini zor günlerin beklediğini ancak Yunanistan’ın mali istikrarı güvence altına almak euro kullanmaya devam edeceğini söyledi. Papademos Yunan halkının birliğini korursa başarıya ulaşma konusunda iyimser olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Amerika’da eğitim gören Papademos, politikayla ilgisi olmayan ve Avrupa başkentleriyle iyi ilişkileri olan bir ekonomist olarak tanınıyor.

Papademos başkanlığındaki yeni geçici hükümet, Avrupa Birliği ve mali piyasaların talep ettiği kemer sıkma önlemleri uygulamaya sokacak.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou televizyonda yaptığı açıklamada muhalefetle kurulacak bir koalisyon hükümeti üzerinde anlaşmaya vardığını belirtti.

Yunanistan’da yeni başbakanın belli olmasından sonra gözler İtalya’ya çevrildi.

Parlamentonun üst kanadı mali reform öngören bütçeyi onaylar onaylamaz istifa sözü veren Başbakan Silvio Berlusconi, yerine ekonomist Mario Monti’nin atanmasını destekleyeceğini bildirdi.

Avrupa Birliği komisyonunun eski başkanlarından biri olan Monti, İtalya’nın 2,6 trilyon dolarlık borcunu azaltmayı amaçlayan bütçe kesintisi planını uygulamaya çalışacak.

İtalya’nın devlet tahvillerinin faiz oranı 199’dan beri ilk kez yüzde 7’ye çıkarak rekor kırdı. İtalya’nın faiz oranı, son bir buçuk yıldır uluslararası kurtarma paketine ihtiyaç duyan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz ile aynı düzeye ulaştı.

Avrupa’nın en büyük üçüncü ekonomisi durumundaki İtalya’nın da kısa süre sonra yardıma ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Ancak, büyüklüğü nedeniyle, bu yardım paketini Avrupa’nın tek başına yüklenmesi mümkün görünmüyor.

XS
SM
MD
LG