Erişilebilirlik

Yunan Seçimleri Almanya'da Kaygı Yarattı


Yunanistan'daki seçim sonuçlarını kaygıyla karşılayan Frankfurt borsası
Yunanistan'daki seçim sonuçlarını kaygıyla karşılayan Frankfurt borsası

AB ve IMF ile imzalanan anlaşmaları feshetmekten söz eden radikal solcu lider Tsipras'ın seçimi kazanması üzerine Alman Merkez Bankası Başkanı anlaşmalara uyulmaması halinde Yunanistan'a yardımı kesme tehdidinde bulundu

Yunanistan’da Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde radikal sol Syriza'nın seçim zaferi Berlin’de öne çıkan yorum konusu.

Başbakan Merkel’in partisi CDU’dan gelen tepkiler seçim sonrası endişelerin ağır bastığını gösteriyor. Hristiyan Demokrat CDU ve ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi, Alexis Tsipras’ın AB ve Uluslararası Para Fonu IMF ile imzalanan anlaşmaları feshedeceğini ve dolayısıyla maaş kesintileri, özelleştirme ve tasarruf tedbirlerinin iptal edeceğinden endişeleniyor.

Berlin Atina’daki son durumu belkide en yakından izleyen ülkelerden biri. Bunun nedeni 2008 sonrasında Yunanistan’ı girdiği ağır kriz ve ardından eşiğine geldiği iflastan kurtaran ülkenin Almanya olması. Yunanistan Berlin’in önerdiği radikal tasarruf politikalarını kabul edip, tasarruf politikalarını yürürlüğe soktuktan sonra 2010 yılından bu yana AB’den 240 Milyar Euro yardım alabildi. Bu paranın büyük bir kısmını ise AB bütçesine en fazla katkı sağlayan Almanya üstlendi.

Syriza tarafından katı tasarruf politikalarının baş sorumlusu olarak tanımlanan Başbakan Angela Merkel seçim öncesinde alışılmışın dışında açık tavır koyarak, Yunanlı seçmeni etkilemeye çalıştı. Merkel geçen haftalarda yaptığı açıklamalarda, Syriza lideri Alexis Tsipras iktidara geldiğinde tasarruf politikasından vazgeçmesi ve yapılan anlaşmalara uymaması durumunda, ‘Bunun Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasına kadar gideceği’ tehdidinde bulunmuştu.

Seçim sonrası yapılan değerlendirmelerde de aynı mesajların tekrarlandığı dikkati çekiyor. Nitekim Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, şimdiye kadar varılan anlaşmalara uyulmaması halinde Alman Merkez Bankası’nın Yunanistan'a yardımı keseceğini ve Syriza'nın zaferinin ‘Şimdiye dek ekonomik krizin çözülmesi için elde edilen kazanımları tehlikeye atmayacağını umduklarını’ söyledi.

CDU’nun Genel Başkan Yardımcısı Hans Joachim Friedrich ise ‘Yunan halkı istediği partiyi seçmekte serbest. Biz de kime para yardımı yapacağımız konusunda karar vermekte serbestiz’ şeklinde bir değerlendirme yaptı. Maliye Bakanı Schauble de seçim öncesinde Syriza lideri Tsipras’ın istediği borç silmenin söz konusu olamayacağını belirterek, ‘Yunanistan borcunu ödemezse Euro Bölgesi’nde çıkmak orunda kalır’ demişti.

Yunanistan ödeme zorluğuna düştükten sonra, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Birliği Komisyonu üçlüsü Troyka’nın kurucusu olarak bilinen Schauble’nin, Yunanistan'la anlaşmada en küçük bir değişikliğe bile şiddetle karşı çıktığı biliniyor ve Almanya’nın örneğin vadesi dolmuş borçlar için ek süre talep edilmesine bile onay vermekten kaçınacağı ileri sürülüyor.


Berlin’i Syriza'nın seçim zaferi sonrasında kaygılandıran başka bir konu ise Almanya'nın Yunanistan’a savaş tazminatı ödemesi gerektiğine ilişkin tartışmaların yeniden gündeme gelmesi ihtimali.

Yunanistan’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındayken, ülkede tahrip edilen köy ve kentlerle kurulan toplama kamplarında yaşamını yitiren yaklaşık 500 bin Yunanlı için 162 milyar Euro tazminat ödemesi gerektiği birkaç yıldır tartışılan bir konu.

Yunanistan Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan söz konusu raporla ilgiliolarak Almanya, 1960 yılında Yunanistan'a 115 milyon Mark tazminat ödemesi yaptığını açıklamıştı.

Ancak Tsipras’ın geçtiğimiz haftalarda ‘Almanya’nın bize ödeyeceği tazminat, Yunanistan’ın şu anki borçlarını kapatmaya yeter’ cümlesi konunun önümüzdeki süreçte Almanya ile Yunanistan arasındaki ilişkileri etkileyecek bir gelişme olarak değerlendirliyor. Talep edilen tazminat miktarı Yunanistan'ın Gayri Safi Millî Hasıla'sının yüzde 80'ine denk geliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG