Erişilebilirlik

Papandreou Referandumdan Vazgeçti


Yunan hükümetinin olağanüstü toplantısı
Yunan hükümetinin olağanüstü toplantısı

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu AB kurtarma paketini referanduma sunmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

Erken seçime gitmenin felaket olacağını belirten Papandreou AB’nin önerdiği kurtarma paketinin onaylanması gerektiğini söyledi.

Yetkililer, Papandreu’nun bu açıklamaları muhalefetin görüş değiştirip kurtarma paketini destekleyeceğini bildirmesi üzerine yaptığını açıkladı.

Papandreu, “muhalefet başta paketi destekleseydi referanduma çağrısına gerek olmayacaktı “şeklinde konuştu.

Yunanistan başbakanının açıklamasından önce muhalefet, geçici bir hükümet kurulması ve ülkeyi erken seçime götürmesi çağrısında bulundu. Muhalefet ve iktidar partisinin bazı milletvekilleri Avrupa Birliği kurtarma paketinin derhal onaylanmasını istiyor.

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, Papandreou’yu istifaya çağırırken “Geçici bir hükümet kurulması, erken seçime gidilmesi ve kurtarma paketinin mevcut parlamentoda onaylanmasını istiyorum,” dedi. Bu fikir Papanderou’nun lideri olduğu sosyalist PASOK partisi üyeleri arasında da benimsenmeye başladı. Bazı önde gelen PASOK milletvekilleri eski Avrupa Merkez Bankası başkan yardımcısı Lucas Papademos başbakanlığında bir koalisyon hükümeti kurulmasını önermeye hazırlanıyor. Cuma günü Yunanistan’da güven oylaması yapılacak. 300 üyeli Yunan Parlamentosu’nda 152 PASOK milletvekili var.

Uluslararası piyasalarda referandum kararının iptal edileceği yönünde beklentiler güçleniyor. Bu beklentilerin ilk göstergesi New York borsasında senetlerin yükselmesi oldu.

Başbakan Yorgo Papandreu 130 milyar dolarlık kurtarma paketinin onaylanmasının referanduma sunulmasını kararlaştırmıştı. Yardımın Yunanistan’a verilmesi için bir dizi kemer sıkma önlemi alınması gerekiyor. Kemer sıkma önlemlerine şiddetle karşı çıkan Yunan halkının referandumda yardım paketini reddedebileceği düşünülüyor

XS
SM
MD
LG