Erişilebilirlik

Yunan Halkı Euro Bölgesinde Kalmak İstiyor


Yunanistan'da halk hükümeti kınıyor, bankalara kızıyor ama anketlere göre halkın çoğunluğu euro bölgesinde kalmak istiyor

Yunan seçmenler birkaç hafta içinde ülkelerinin euro bölgesindeki geleceğini belirlemek amacıyla yeniden sandık başına gidiyor. Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkması olasılığı açıkça dile getirilirken bankaların nakit sıkıntısına girmesiyle ilgili kaygılar da artıyor. Bazı göstergelerse Yunanistan’da seçmenlerin ikinci seçimlerde farklı yönde oy kullanacağına işaret ediyor.

Atina’daki en eski üniversite, halkın öfkesini dile getirdiği arena haline geldi.

Halk hükümeti ve kapitalizmi kınıyor, bankaların yakılmasını istiyor.

Almanya’ya karşı öfke de büyük. Atinalı Anastasis Koutsoukos Amerika’nın Sesi’ne şunları söyledi: ”Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ideolojisi, herşeyin merkezinde Almanya’nın olması, sorun bundan kaynaklanıyor.”

Yunan halkı 17 Haziran’da yeniden sandık başına gidiyor.

AB, Yunanistan’ı, euro bölgesindeki geleceğinin tehlikede olduğu konusunda uyarıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan seçmenlerse bölünmüş durumda.

Theo Phanis, ”Yunan halkını son derece güç şartlara zorluyorlar. Tasarruf planına katlanmamız imkansız. Bu politika Yunan ekonomisini kurutacak,” diyor.

Katy Volonaki, ”Bir partiye oy vermek işleri yoluna koymayacak. İşleri ancak halkın kendisi düzeltebilir. İyimser miyim? Hayır,” şeklinde konuşuyor.

4 Nisan’da 77 yaşındaki eczacı Dimitris Christoulas kendisini işte tam burada vurmuştu. Cebinden çıkan notta yiyecek bulmak için çöpleri karıştırmaya artık daha fazla katlanamayacağı yazıyordu.

Yunan protestocular, parlamentonun önündeki bu noktayı kemerleri sıkma politikasına karşı başlatılan kampanyanın merkezi haline getirdi.

Yine de anketlere göre Yunan halkının büyük çoğunluğu euro bölgesinde kalmak istiyor.

Atina Ticaret Odası Başkanı Konstantis Michalos euro bölgesinden çıkmanın kolay olmayacağı görüşünde: ”Şu anda en çok dikkat çeken ülke Yunanistan olabilir ancak İtalya, Portekiz, İspanya, hatta Fransa da büyük sorunlarla karşı karşıya. Almanya’nın bu duruma çok ciddi bakması gerekiyor çünkü birkaç ay içinde sorunlu ekonomiler listesine Kuzey Avrupa’daki ülkelerden bazıları da eklenecek.”

Yunan bankaları henüz nakit sıkıntısı içinde değil.

Ancak Yunanistan’ın euro bölgesindeki geleceğine dair belirsizlik dünya ekonomisinde istikrarsızlığa ve Yunan halkının çektiği sıkıntıların artmasına neden oluyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG