Erişilebilirlik

Yumurtalık Kanserine Yeni Tedavi Yöntemi


Yumurtalık Kanserine Yeni Tedavi Yöntemi
Yumurtalık Kanserine Yeni Tedavi Yöntemi

Yumurtalık kanserine yakalananların çoğu yaşamını yitiriyor. Bunun nedeni hastalığın ancak tedavi edilemez noktada teşhis edilebilmesi. Geçen yıl, sadece Amerika’da 22 bin kadına yumurtalık kanseri teşhisi konuldu. 14 bin kadın hayatını kaybetti. Tüm dünyada ise her yıl 200.000’den fazla kadına yumurtalık kanseri teşhisi konuluyor. Ancak yeni bir tedavi yöntemi bu karamsar tablonun değişmesi için umut vadediyor.

Sheila Connor’a 2007’de yumurtalık kanseri teşhisi konulduğunda, hastalığı ileri aşamadaydı. Connor ameliyata alındı ardından kemoterapi gördü. Ama kanser son dört yıl içinde, dört kez geri geldi. Connor birçok ilaç denedi. Bazı ilaçlar kısa süre için işe yaradı, bazılarının yan etkileri ağır geldi. Bu yüzden ilaç almaktan vazgeçti. Kanser araştırmaları uzmanı ve aynı zamanda kanser hastası olan Laura Shawver, Connor’un tepkisinin normal olduğunu söylüyor: “Kadınlar ardarda kemoterapiye giriyor, bu da onların yaşam kalitesini çok düşürüyor. Bu yüzden de bir süre sonra artık yeniden kemoterapi görmek istemiyorlar.”

Yumurtalık kanseri %75 oranında geri dönüyor. Laura Shawver’a göre, tümörler birbirinden farklı yapıda olduğundan tedavi zor ve her tümörün ilaçlara karşı tepkisi farklı.

Shawver, bu sorunlara çözüm bulmak için Clarity Vakfı’nı kurmuş. Kar amacı gütmeyen vakıf, hastaların moleküler profilini ve tümör haritasını çıkarıyor. Ayrıca, tümörlerin kemoterapide kullanılan ilaçlara nasıl tepki vereceği de belirlenmeye çalışılıyor.

Shawver, “Hastaya sunulan tercihler arasında seçim yapmalarını kolaylaştırmayı umuyoruz. Eğer hasta seçenekleri makul bulmuyorsa, klinik deneylere yönlendiriyoruz,” diyor.

Moleküler profil diğer kanser hastaları için de çıkarılıyor. Araştırmacı Laura Shawver, moleküler profil yöntemiyle yumurtalık kanserinin tedavisini güçlendirmeyi ve bu şekilde yeni ilaçlar geliştirilmesine katkıda bulunmayı umuyor.


XS
SM
MD
LG