Erişilebilirlik

Yumurtaları Salmonella'ya Karşı Koruyan Teknoloji


Yumurtaları Salmonella'ya Karşı Dayanıklı Hale Getiren Teknoloji
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
Amerika’da her yıl salmonella bakterisinden 40 bin kişi zehirleniyor. Vakaların çoğunda, bakterinin yumurtadan bulaştığı kaydediliyor. Artık yeni bir teknolojiyle, yumurtaları daha güvenli ve sağlıklı hale getirmek mümkün.

Yumurta, sabah kahvaltısının vazgeçilmez bir parçasıdır. Ama her yıl yumurtadan zehirlenen binlerce kişi, “keşke başka şey yeseydim” diye düşünür.

2010 yazında yaşanan salmonella salgını sırasında yarım milyar yumurta toplatıldı. Purdue Üniversitesi’nden gıda araştırmacısı Kevin Keener, gelecekte salmonella salgınlarını önlemek için yeni bir yumurta soğutma teknolojisi geliştirmiş: “Eğer yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 12 saat içinde soğutulursa yumurtadan kaynaklanan gıda zehirlenmeleri %80 azaltılabilir.”

Keener’a göre, yumurtaların ısısı hızla 7 dereceye indirilirse, salmonella bakterisinin üremesi önlenmiş olur. Oysa paketlenen ve buzdolabına konan yumurtaların ısısını 7 dereceye indirmek altı gün sürebilir.

Keener, “Yumurtaları 12 dakika içinde soğutabiliriz,” diyor.

Yumurtalar bir odaya konuyor ve eksi 79 derece soğuklukta karbondioksit gazı veriliyor. Soğuk gaz yumurta kabuklarının içinde ince bir buz tabakası oluşturuyor. Eriyen buz tabakası, yumurtanın ısısını hızla 7 derecenin altına düşürüyor ve salmonella bakterisinin üremesi engelleniyor.

Keener, “Geleneksel yollarla soğutulan yumurtaların ömrü 4 ila 6 haftadır. Oysa karbondioksit gazıyla soğutulan yumurtaların ömrü 12 haftaya kadar uzuyor,” diyor.

Çiftçilerin bu teknolojiyi bir yıl içinde kullanmaya başlaması bekleniyor. O zamana kadar da yapmanız gereken, yumurtaları, iyice piştiğinden emin olduktan sonra yemek

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG