Erişilebilirlik

Yüksek Tansiyon Kontrol Altına Alınabilir mi?


Yüksek Tansiyon Kontrol Altına Alınabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
Yüksek tansiyon bütün dünyada çok ciddi bir sağlık sorunu. Kalkınmakta olan ülkelerde doktor kontrollerine ve ilaç kullanımına rağmen birçok hasta tansiyon sorunu yaşıyor. Amerika’da, yüksek tansiyon sorunu olanların %50’si tansiyonlarını kontrol altında tutamıyor. Yeni bir araştırma bu konuda umut vadediyor.

Yüksek tansiyon kalp krizi ve felç riskini arttırıyor. Bu yüzden uzmanlar özellikle kalkınmakta olan ülkelerde yüksek tansiyon hastalarının sayısının artmasından kaygılı.

Sigara, alkol, hareketsizlik yüksek tansiyona davetiye çıkaran kötü alışkanlıklar. Ancak yüksek tansiyonun başka nedenleri de var. Bu hastalık aynı zamanda birçok aile için kalıtımsal özellikler taşıyor.

Pat Buchholz’un ailesinde yüksek tansiyon yaygın: “Hiç sigara içmedim, alkol kullanmadım, üstelik spor yaptım. Elbette yararı oldu ama yine de yüksek tansiyondan kurtulamadım.”

Buchholz, kontrolu zor yüksek tansiyonu olan hastalar üzerinde yapılan bir araştırmaya katılmış. 450 kişilik grubun yarısı olağan doktor kontrollerini yaptırarak tansiyonlarını ölçtürmüş.

Diğer grupsa bir yıl boyunca her gün evde tansiyonlarını kendileri ölçmüş, elektronik postayla sonuçları bir eczacıya göndermiş. Araştırmayı yöneten, Minneapolis’teki HealthPartners Enstitüsü’nden Doktor Karen Margolis açıklıyor: “Eczacı, sonuçları inceleyip, değerlendirme imkanı bulmuş ve gerektiğinde hastalar için telefonla ilacın dozunu ayarlamış.”

Diğer gruba kıyasla tansiyonlarını hergün kendileri ölçen gruptaki hastaların iki katı bir yıl boyunca tansiyonlarını kontrol altında tutmayı başarmış.

Doktor Karen Margolis, “Kendi ölçümlerini yapanların %70’i, 18 ay tansiyonlarını kontrol altında tutabildi. Program bittikten sonra da altı ay bu devam etti,” diyor.

Buchholz, eczacıyla sürekli temasta olmanın çok yararlı olduğunu söylüyor: “Eczacıdan çok şey öğrendim, öğrendiklerimi de uygulayabildim.”

Araştırmacılar, eczacıyla etkileşimde olanların ilaçlarını daha düzenli aldıklarını, sağlıklarına daha fazla özen gösterdiklerini söylüyor.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Tıp Derneği’nin dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG