Erişilebilirlik

Yüce Divan Sürprizi: AKP Fire Verdi


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gece geç saatlere kadar yapılan oylama sonucu eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar, çoğunluktaki AKP üyelerinin verdiği ret oyu sonucu Yüce Divan'a gitmekten kurtuldu

Türkiye'de yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili Yüce Divan gizli oylama süreci başlamasıyla birlikte sürpriz yaşandı ve ilk oylamada AKP'den en az 27 milletvekili "Yüce Divan'a gönderilmeli" oyu kullandı.

Egemen Bağış
Egemen Bağış

TBMM Genel Kurulu'ndaki gizli oylama süreci, eski bakan Zafer Çağlayan hakkında saat 20.18'de başladı. Oylama sırasında, eski bakan Egemen Bağış'ın zarfı adeta atarcasına oy kasesine bırakması objektiflere takıldı. Oylama sonucu açıklandığında CHP'liler, AKP'yi ayakta alkışlayarak protesto etti.

Çağlayan için 242 oy 'Yüce Divan' dedi

Zafer Çağlayan hakkındaki TBMM'deki ilk oylama sonucunda, 517 oy kullanıldı ve bunun 264'ü 'ret', 242'si 'kabul', 7 çekimser, bir boş ve 3 geçersiz oy olduğu açıklandı.

TBMM'de muhalif vekil sayısı 223 idi. Ancak muhalefetten 215 milletvekili salonda hazır bulundu.

Sonuçta muhalefet vekilleri düşüldüğünde ilk oylama sonucuna göre, AKP'den en az 27 milletvekili Yüce Divan'a gidilmesi gerektiği yönünde oy kullanmış oldu. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise, fire sayısını 38 oy olarak açıkladı.

Güler için 241 oy 'Yüce Divan' dedi

Muammer Güler
Muammer Güler

TBMM'de ikinci oylama, Muammer Güler hakkında yapıldı. Bu oylamada, 513 oy kullanıldı ve bunun 241'i ret, 258'si kabul, 6 çekimser, 4 boş ve 4 geçersiz oy olduğu açıklandı. Bu ikinci oylamada, oy kullanımında 4 kişi eksilmesi dikkat çekti. Bu oylamada AKP'de toplam fire sayısı 48'i buldu.

İkinci oylamada, oy kullanımındaki azalmada muhalefetin de payı var. İdris Bal ve İdris Naim Şahin’in yetişememeleri ve CHP'li Sabahat Akkiraz’ın rahatsızlanması nedeniyle oy kullanamadıkları ortaya çıktı.

Bayraktar'da AKP'nin firesi azaldı

Eski Bakan Erdoğan Bayraktar için yapılan Yüce Divan oylamasında ise, 515 oy kullanıldı. Bunun 219'u kabul, 288'i ret, 3 çekimser, 3 boş ve 2 geçersiz çıktı.

TBMM'deki bu dördüncü ve son tur oylamada, AKP'nin fire sayısı 14'e düştü. Böylece AKP içerisinde Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde en çok desteklenen kişi Bayraktar oldu.

50 lira ile ilkler oylaması

TBMM Genel Kurulu, dün saat 15.00'te açılmış ve Azerbaycan ile ilgili gündem dışı söz almalar ardından Yüce Divan görüşmelerine geçmişti. Görüşmeler, bugün sabaha karşı saat 03.00'te sona erdi. Böylece 12 saatlik bir maraton yaşandı.

TBMM'deki maraton sırasında oturumu yöneten Ayşenur Bahçekapılı'nın, vekillere sık sık "Kardeşim", "Arkadaşım" üslubu ile yaptığı uyarılar dikkat çekti. Bahçekapılı'nın üslubu nedeniyle de zaman zaman sözlü laf atmalar yaşanırken, CHP'li İhsan Özkes'in döviz açması dışında son dakikalara değin muhalefet sakinliğini korudu.

Görüşmelerde son tur oylamaya girildiğinde oy kasesinden 50 lira çıkması herkesi şaşırttı. Bahçekapılı, 50 lira için "Hazine'ye" derken; TBMM tarihinde ilk kez oylama kasesine para da atılmış oldu. Söz konusu 50 lirayı atan ise CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, protesto amaçlı yaptığı eylemi Twitter'dan açıkladı.

Saatler geçtikçe vekiller Meclis içerisinde atıştırmalık da aramaya girişti. İktidar kulisinde bolca meyve tüketimi gerçekleşirken; muhalefet kulisinde CHP'nin organizasyonu ile dürüm döner ikramı yapıldı.

İktidar kulisinde ayrıca ilk oylama sonunda ortaya çıkan fire kaynaklı gerginlik de dikkat çekti. İkinci oylama öncesinde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kuliste görevli polisleri yanına çağırdı ve orada milletvekilleri dışında kimse kalmaması talimatını verdi. Bunun üzerine vekil danışmanları kulisten çıkartıldı.

AKP kulisinde adeta bütün vekillere "makul şüpheli" yaklaşımı kaynaklı bakışmalar yaşandı.

Bakanlar vekil oy kullandı

Erdoğan Bayraktar'la ilgili oylama devam ediyor.
Erdoğan Bayraktar'la ilgili oylama devam ediyor.

Bu arada oylamalarda, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan (İngiltere'de) yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yerine Sanayi Bakanı Fikri Işık, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek (İngiltere'de) yerine Tarım Bakanı Mehdi Eker, AB Bakanı Volkan Bozkır yerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik (İngiltere'de) yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile Orman Bakanı Veysel Eroğlu yerine Gençlik Bakanı Çağatay Kılıç oy kullandı.

Bağış için 245 oy Yüce Divan dedi

Egemen Bağış için yapılan Yüce Divan oylamasında 517 oy kullanıldı. Bunun 255'i ret, 245'i kabul, 7 çekimser, 6 boş ve 4 geçersiz olarak açıklandı. Böylece TBMM'deki üçüncü oylamada, ilkinde olduğu gibi salondaki vekil sayısı yeniden 517 oldu.

Oylama sonucu açıklandıktan sonra Bağış, iktidar kulisinde gazetecilere "Hayırlı olsun, biz herseye hazırız" dedi.

Bu sonuç üzerine Kılıçdaroğlu, kulisteki gazetecilere "Meclis'te hırsız var" dedi.

Eski bakan Güler, oylama sonucunu, "Önemli olan 276 oyun çıkmaması, hayırlı olsun" diye yorumladı.

Bağış için yapılan oylamada da fire sayısı 48 olarak not edildi.

AKP'de 9 vekil oy kullanmadı

Annesini kaybettiği için Zafer Çağlayan kendisi hakkındaki Yüce Divan oylamasına katılamayan tek eski bakan oldu.

AKP'den ayrıca gruba mazeret bildirmiş olarak oylamaya katılmayan isimler ise Sait Açba, Orhan Atalay, Vedat Demiröz, Faruk Septioğlu, Beşir Atalay (İngiltere'de), Muzaffer Baştopçu (sağlık sorunu) ve Cem Zorlu oldu. Ayşenur Bahçekapılı ise, TBMM Başkanvekili sıfatıyla oturumu yönettiği için oy kullanamadı.

AKP'li olmasına rağmen TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ise oy hakkı bulunmuyor.

Muhalefet fire verdi

CHP'de tek fire verildi ve Muğla Milletvekili Tolga Çandar sağlık problemleri gerekçesiyle oylamaya katılmadı.

MHP'de de tek fire vardı. Elazığ Milletvekili Enver Erdem'in sağlık sorunu nedeniyle katılmayacağı ifade edildi.

HDP'den ise Hüsamettin Zendelioğlu seyahat gerekçesiyle oylamaya katılmadı. Son dakikada Emine Ayna'nın da TBMM'de bulunmadığı ortaya çıktı. Bağımsız milletvekili olarak TBMM'de yer alan Leyla Zana seyahat nedeniyle oylamaya katılmadı. Demokratik Bölgeler Partisi'nden Aysel Tuğluk ise Suruç'ta nöbette olduğu için oylamada bulunmadı.

CHP'den istifa ederek Anadolu Partisi'ni kuran Emine Ülker Tarhan'ın ciddi bir tansiyon düşmesi nedeniyle öğleden sonra özel bir hastaneye kaldırıldığı ve sağlık raporu alarak evine geçtiği belirtildi. Dolayısıyla Tarhan, gizli oylamaya katılmadı.

Bağımsızlardan AKP'den ayrılan Muhammed Çetin'in ise sağlık sorunları nedeniyle oylamaya katılmadığı öğrenildi.

Sonuçta muhalefet cephesinden 8 milletvekili gizli oylamaya katılmadı.

Ve muhalefetten gelenler

CHP'de Balıkesir Milletvekili Ahmet Haluk Gümüş, geçirdiği kazadan sonra ilk kez bugün Yüce Divan oylamasına katılmak üzere TBMM'ye geldi. Yine hasta olduğu belirtilen Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise, oylama saatinde TBMM'ye geldi. CHP'de ayrıca partiden ihraç kararı alınan Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ve ihracı talep edilen İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, TBMM'deki oylamaya katıldı.

Bağımsız vekillerden Ertuğrul Günay, Hasan Hami Yıldırım, İlhan İşbilen, Erdal Kalkan, Ahmet Öksüzkaya, İhsan Barutçu ve Hakan Şükür TBMM'ye geldi.

AKP'den istifa ederek Demokratik Gelişim Partisi'ni kuran İdris Bal, gecikmeli oylamaya katıldı.

AKP'den ayrılarak MİLAD Partisi'ni kuran İdris Naim Şahin ise, görüşmelere gecikmeli katıldı.

CHP'den ayrılarak Elektronik Değişim Partisi'ni kuran Emrehan Halıcı ise, oylamaya katıldı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG