Erişilebilirlik

YSK’ya Yönelik Halk Oylamasını İptal Çağrısı Yanıtlanacak mı?


CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yasaya aykırı olarak geçerli sayılmış mühürsüz pusula veya zarfları artık ayırt edemeyeceklerini belirterek, Yüksek Seçim Kurulu’nun halk oylamasını iptal etmesi gerektiğini açıkladı.

Tezcan, düzenlediği basın toplantısında, CHP adına halk oylamasındaki ihlaller ve yanlışlıklar için itiraz süreci kapsamında son aşamada oylamayı tümüyle iptal etmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuracaklarını ifade etti.

Halk oylamasına katılım oranı yüzde 87.45’e ulaştığı için hangi oyu kullanırsa kullansın vatandaşlara teşekkür ettiklerini kaydeden Tezcan, sonuç olarak açıklanan yüzde 51 civarında ‘evet’ yüzde 49 civarında ‘hayır’ oyu oranlarını tartışmalı bulduklarını ve ancak CHP’nin itirazlarından sonra sonucun ortaya çıkacağını dile getirdi.

CHP’li sandık kurulu üyelerince görüntülü olarak da tespit yapıldığı üzere sandıklarda mühürsüz pusulalar mühürlenerek torbalara konduğunu belirten Tezcan, “YSK’nın kararıyla mühürsüz zarflar ve pusulalar geçerli kabul edilerek, sandık tutanaklarında yer almaksızın oy torbalarına geri konmuştur. Eğer YSK’nın kararı olmasaydı mühürsüz çıkanlar tutanaklara yazılacaktı ve ayrı konulacaktı. Bundan sonra da seçim kurulları emanetindeki torbalarda ne olacağını bilmek çok zor. Milletin kararına aykırı YSK’nın bu seçimi iptal etmesi gerekmektedir” dedi.

Tezcan, hukuk yoluyla Anayasa Mahkemesi ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini de söyledi.

“Açık oy, gizli sayım ilkeli tarihte kara bir leke”

Türkiye genelinde dün vali, kaymakam ve güvenlik güçlerince açık oy vermek için zorlanan vatandaşlardan şikayetler geldiğini açıklayan Tezcan, Şanlıurfa, Ağrı, Muş, Bitlis, gibi yerlerden vatandaşların açık oylamaya zorlandığı şikayetleri geldiğini söyledi. Ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 10 Nisan tarihinde yasaya aykırı şekilde gizli sayım olacağına ilişkin işaret verdiğini belirten Tezcan, “O gün Bakan, sayım sırasında vatandaşların orada bulunamayacağını ifade etmiştir. YSK Temsilcimiz de buna itiraz etmiştir.YSK üyeleri buna tabiri caizse gülüp geçmişler ‘Bakan’ın açıklaması ciddiye alınacak değildir, sayım açık olacaktır’ demişlerdir. Ancak Sayım başladığı andan itibaren Türkiye’nin her yerinden vatandaşların sayım alanına yaklaştırılmadığı yönünde şikayetler gelmiştir” diye konuştu. Tezcan, bu sırada gizli sayım şikayeti yapılan yerlerden 19 sandığa ilişkin bilgileri kürsü yanındaki dev ekrandan gösterdi. Bunun üzerine YSK’nın saat 17.21’de sandık kurulu başkanlarına açık sayım yapılması için uyarı mesajı gönderdiğini açıklayan Tezcan, bu mesajı da ekrandan gösterdi. Tezcan, “Ancak Doğu ve Güneydoğu sandıkları saat 16’ta açılmıştı. Bu mesaj gittiğinde sandıkların çoğu sayılmıştı. Ki bu bölgeler en çok şikayetlerin olduğu yerler. Bu referandum, açık oy, gizli sayım ilkesinin uygulandığı sopalı seçim olarak tarihimizde kara bir leke olarak yerini alacaktır” dedi.

Muhalefet Referandumun İptalini İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Sözlerini, “YSK, güvenli seçim yapamamıştır, yapmamıştır. YSK, bu seçimin iktidar denetim ve gözetiminde yapılmasının aracı olmuştur” diye sürdüren Tezcan, mühürsüz zarf ve oy pusulalarını da sayım başladıktan sonra geçerli kabul ederek açıkça YSK’nın yasaya aykırı davrandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle devam ettirdi:

“YSK, sahte oyları geçerli hale getirecek bir düzenlemenin yolunu açmıştır. YSK, tercih mühürlerinin geçerli olacağını açıklamasına rağmen sonradan oylama sırasında evet mühürlerinin de geçerli olacağını açıklayarak bir başka usulsüzlüğe imza atmıştır. YSK, bizi buraya getiren irade bunu istiyor ifadesini eylemleriyle göstermiştir. Bu anayasa değişikliği referandumun meşruluğu sürekli tartışılacaktır. Kamu vicdanında hayır oyunun önde olduğu açıkça görülmüştür. Toplum tek adam rejimine hayır demiştir.Biraz önce anlattığım şaibeli yollarla, hukuka aykırı şekilde YSK tarafından bu sonuçlar geçerli diye ilan edilebilir. Rejimi değiştirecek böylesi bir teklifin milletin özgür ve demokratik iradesiyle değil meşruiyeti tartışılan hileli ve şaibeli bir yolla dayatılmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz de.. Türkiye bu sorunu hukuk zemininde çözmezse önümüzdeki dönem meşruiyet sorunu büyüyecek ve toplumsal sıkıntıya neden olacaktır.”

CHP direnmiyor” tepkisine “hukuk yolu” yanıtı verdi

Tezcan, Pazar gecesi parti genel merkezinde yaşanan ve sosyal medya başta olmak farklı mecralara da yansıyan CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik “direnmiyor”, “harekete geçmiyor” gibi eleştirileri de yanıtladı. Tezcan, “Buna karşı mücadele hem hukuk hem de siyasi alanda yürüyecektir. CHP, öncelikle süreli olan itirazlarımızı yapacağız. Hukuken öncelikle itirazlarımızı yapacağız” diyerek halkı sokağa dökecek tavır alamayacaklarını vurguladı.

HDP: Aradaki fark 600 bin oy

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir de, “Yüzde 51, 25 milyona tekabül ediyor ama 24 milyon insan daha var. 600 binlik fark seçimin kaderini değiştiriyor. Sadece ve sadece mühürsüz pusula ve zarflar neredeyse 3 milyonluk bir seçmene tekabül ediyor. Sur, Şırnak, Nusaybin gibi yıkımın yaşandığı kentlerde 1 milyon insan göçertildi. Bunun 500 bini seçmendi. İşte bu OHAL rejiminin ne amaçla kurgulandığının da aynı zamanda göstergesidir. Bizim liderlerimizin neden gözaltına olduğunun da iyi okunması gerekiyor” açıklaması yaptı.

HDP Sözcüsü Baydemir: 'Referandum Henüz Bitmemiştir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:36 0:00

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG