Erişilebilirlik

YSK’nın Mühürsüz Oyları Geçerli Sayma Kararı Tepki Yarattı


Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde referandum için kurulan 159 sandığın bazılarında, seçim başladıktan sonra oy pusulalarına basılan mühürde, “tercih” yerine “evet” yazıldığı ortaya çıktı. Reyhanlı İlçe Seçim Kurulu olayın bildirilmesinin ardından ’evet’ yazan mühürleri toplattı ve yerine “tercih” yazılı mühürleri dağıttı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven de yaptığı açıklamada Hatay Reyhanlı'da 'tercih' yerine 'evet' yazılı mühür kullanılarak oy verilmesine ilişkin, "O oyların da geçerli kabul edilmesine karar verdik" açıklaması yaptı.

Ancak Güven’in asıl önemli açıklaması mühürsüz oy pusulalarıyla ilgiliydi.

Güven, “bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine bugün toplanan Yüksek Seçim Kurulu sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar vermiştir” dedi.

CHP: Bu sahteciliğe izin vermektir, YSK hatadan dönmeli

YSK’nın açıklamasına ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nden tepki geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK’nın bu kararının sahteciliğe izin vermek olduğunu söyledi.

Tezcan, “Açık hükümlere rağmen aykırı uygulamaların sayım esnasında değiştirilerek bir anlamda maç başladıktan sonra kural değiştirilmesi açık bir şekilde ‘hayır’ oylarının önde olduğunun görülmesi üzerine alınmış bir önlem olduğu kanaatini güçlendirmektedir. YSK'ya derhal bu hatadan dönmeyi ve en azından şu aşamadan itibaren yargı organı olarak anayasada tabir edilen, seçimlerin yargı güvencesi altında yapılacağı kanaatini yeniden tesis edecek adımlar atmasını bekliyoruz.” dedi

Ümit Kocasakal: YSK bu durumun altından kalkamaz

İstanbul Barosu Eski Başkanı Ümit Kocasakal da YSK’nın bu açıklamasının büyük bir kargaşa yaratacağı görüşünde.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Doçent Kocasakal, “Ben hiçbir seçimde mühürsüz oy kullanıldığını hatırlamıyorum. Üstelik seçimin bu kadar başa baş olduğu bir yerde mühürsüz oylar seçimin kaderini değiştiriyor olabilir. Bu mühürsüz oy pusulaları YSK’nın ise neden mühürsüz değilse kim bastırdı? YSK bu konuyu aydınlatmalı. YSK, bu durumu açıklığa kavuşturamazsa bunun altından kalkamaz” dedi.

YSK’ya itiraz yolunun açık olduğunu belirten İstanbul Barosu Eski Başkanı, Anayasa Mahkemesi’ne de bireysel başvuru yolunun açık olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG