Erişilebilirlik

YSK İptal Başvurularını Reddetti


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy sayımına ilişkin itirazlarla halkoylamasında ‘tam hukuksuzluk hali’ ortaya çıktığı için iptal edilmesine ilişkin tüm talepleri oy çokluğuyla reddetti.

YSK, bugün 11 üyesiyle gerçekleştirdiği toplantıda, CHP, HDP ve Vatan Partisi'nin 16 Nisan 2017'de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halkoylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin başvurularını değerlendirdi. Neticede, sadece bir üye halkoylamasını iptal etmek gerektiğini savunurken, 10 üye mevcut oylama sonucunu geçerli kabul etmek yönünde oy kullandı. YSK’dan yapılan yazılı açıklamada, “Halkoylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler, bugün 10.30'da başlayan YSK toplantısında görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde her üç talebin de ayrı ayrı oylanması sonucunda, 10 üyenin ret, bir üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğuyla reddine saat 17.30 itibarıyla karar verilmiştir” denildi.

Kurulun itirazları reddetme kararı ardından CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, kameralar karşısına geçti ve parti olarak halkoylamasında yaşanan hukuksuzluğu CHP içerisinde yetkili organlarca karar verilmesi halinde Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gündemine en kısa sürede taşıyacaklarını ifade etti. Yakupoğlu, “10 ret oyuna karşı bir kabul oyuyla, yani bir üyemiz seçimlerin iptal edilmesi ve yenilenmesi gerekir yönünde oy kullandı, Sayın Cengiz Topaktaş” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin de sorularını yanıtlayan Yakupoğlu, Anayasa Mahkemesi’ne CHP olarak yapacakları başvurunun yanısıra ‘YSK Temsilcisi’ sıfatıyla bireysel başvuru seçeneğini de değerlendiklerini söyledi. AYM’nin geçmişte yerel seçimlerdeki sonuçlara yapılan bireysel başvurularda, YSK kararlarını değerlendirmekte kendisini yetkisiz ilan ettiğini anımsattığımız Yakupoğlu, şimdi halkoylaması için farklılık söz konusu olduğunu ve CHP olarak hukuken partide yapacakları değerlendirmenin ardından hem AYM hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru seçenekleri konusunda karar verileceğini dile getirdi. Yakupoğlu, “CHP olarak ‘hayır’ oyu veren seçmenlerimiz açısından sorumluluk taşıyoruz. Kaç oy geçersiz durumda bunu YSK’nın mühürsüz pusulalar konusunda sayım başladıktan sonra verdiği karar nedeniyle bilemiyoruz. Geçersiz oylar tutanaklara işlenmediği için de sonuçlara güvenmiyoruz” dedi.

YSK önünde gün boyunca itirazlara ilişkin karar verilmesini çok sayıda basın mensubu bekledi. Yakupoğlu’nun açıklaması sonrasında YSK Başkanı Sadi Güven’in de gözler toplantı sonrasında kurumdan ayrılışındaydı. Ancak Güven, gazetecilerce ısrarla yöneltilen sorulara rağmen çok hızlı bir şekilde makam aracığıyla YSK’dan uzaklaştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da, YSK’nın kararına ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Bu ciddi bir meşruiyet krizidir. Bu sadece 'Hayır' oyu verenlerin oyuna karşı bir sıkıntı değil, oy kullanan bütün vatandaşa haksızlıktır. Çünkü 'Evet' oyu verenin verdiği oyu şu anda tartışmalı hale getirmiştir bu karar” diye konuştu. Tezcan, yakında belirleyecekleri yol haritasını açıklayacaklarını da sözlerine ekledi.

YSK’daki o bir üye Ekşi Sözlük’te, sosyal medyada

Yakupoğlu’nun, YSK’da ‘tam hukuksuzluk hali’ gerekçesiyle yapılan başvurular lehine tek üye olarak açıkladığı Cengiz Topaktaş, Türkiye’de gündemdeki isme dönüştü. CHP’li Tezcan, Kurul’da “halkoylaması iptali gerekir” şeklinde oy kullanan üye olarak Topaktaş’a özellikle teşekkür etti.

Ankara Hukuk Fakültesi’nden 1988 yılında mezun olan ve Yargıtay üyeliği ardından Eylül 2016’da YSK üyesi olan Topaktaş ile ilgili internette “Özgür Ansiklopedi” başlıklı bilgi sitesi Vikipedi’de sayfa açıldığı görüldü.

Kişilerce yapılan yorumlardan oluşan ‘Ekşi Sözlük’ adlı sitede de Topaktaş ile ilgili “referandumun iptali yönünde oy kullanan YSK üyesi” başlığı açıldı. Bu başlık altına yazılan yorumlardan “Bazılarınca FETÖcü, PKK’lı, DHKP-C sempatizanı ilan edilmesi yakındır” ifadesi dikkat çekti.

Ayrıca YSK’nın 16 Nisan Pazar halkoylaması günü mühürsüz pusula ve zarfları geçerli kabul etmek yönünde aldığı kararda, 11 üye tarafından oy birliği olduğu açıklanmıştı. Dolayısıyla Topaktaş’ın o günkü kararı bugün yanlış bulduğu görüşü de ortaya çıktı.

Muhalif kesimler AYM’ye gitmekte kararlı

Bu arada CHP’nin, gün içerisinde Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke ağzından TBMM’den çekilme yönünde bir hamlede bulunabileceği yaklaşımından kısa sürede vazgeçmesi kamuoyunda tepki topladı. YSK’nın henüz toplantısına devam ettiği sırada CHP Sözcüsü Böke’nin “Referandumu tanımıyoruz. Meclis’ten çekilmeyi düşünebiliriz” sözleri geniş yankı buldu. Ancak CHP’ içerisinden Böke’nin sözlerine adeta “düzeltme” niteliğinde böyle bir hamle yapılmayacağı yönünde açıklama gelmesi tepkiye yol açtı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, partide Meclis’ten çekilme yönünde bir karara varılmadığını ifade etti. CHP’deki bu parti içi tablo, sosyal medyada pek çok yoruma yol açtı.

CHP’nin henüz değerlendirme aşamasında olduğu AYM’ye başvuru konusunda ise, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Twitter’dan açıklama yaptı. Feyzioğlu, “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru mümkündür. Mahkeme, hiç geciktirmeden ve ikna edici gerekçeyle karar vermelidir” dedi.

Feyzioğlu’nun görüşünü, MHP hareketinde muhalefet yürüten Meral Akşener’in Twitter’dan paylaştığı görüldü.

Bahçeli: ‘Kapıdan döndüler’

Halkoylamasında “evet” cephesinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, YSK kararını Twitter hesabında yayımladığı mesajlarla değerlendirdi. Bahçeli, “16 Nisan halkoylamasını lekelemek isteyenler, son şans ve kozlarını YSK'da denediler. Amma velakin bacadan girmek isterlerken kapıdan döndüler. Türk milleti 16 Nisan'da mührünü tam on ikiden vurmuş, siz daha neyin mühründen, neyin zarf ve pusulasından bahsediyorsunuz? Kıdemli kaos uzmanları, tezgahlarını başka yere açsın. 16 Nisan bitmiş, sayfa kapanmıştır” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG