Erişilebilirlik

YPG Hem ABD Hem de Rusya'ya mı Yanaşıyor?


YPG Hem ABD Hem de Rusya'ya mı Yanaşıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

PYD, Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesine Rus askeri üssü kurulacağını öne sürdü, Rusya ise iddiayı yalanladı. Londra Ekonomi Okulu’nın Ortadoğu Merkezi uzmanlarından Zeynep Kaya, yeni üsler açmasa da Rusya’nın sahada hala belirleyici güç olduğuna dikkat çekti. Çünkü Rusya’nın hem Kürtler’le hem de Esat’la müzakere ve anlaşma gücü var.

Amerika da IŞİD’le mücadelesinde YPG güçlerini destekliyor. Kürtler’in hem Washington hem Moskova’dan destek görme gücü ise Türkiye’yi bölgede iyice yalnızlaştırıyor. Zira Ankara YPG’yi, PKK’nın uzantısı olarak görüyor.

Amerika Merkezi Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nun oturumunda Cumhuriyetçi Senatör John McCain tarafından sorgulandı.

McCain Votel’a, Türkiye ile PYD arasında çatışma olasılığının varlığını ve bunu Amerika’yı endişelendirmesi gereken bir senaryo olup olmadığını sordu. Votel bu soruya, endişelenilmesi gerektiği ve bunu engellemek için önlem almaya çalıştıklarını söyledi.

Kürt savaşçılar, Musul’un IŞİD’den kurtarılması çabasında Irak kuvvetleri ve Şii milislerle birlikte önemli bir rol oynuyor. Bunun Irak’ın geleceği için dönüm noktası olduğunu söyleyen Zeynep Kaya, IŞİD sonrası bölgede söz sahibi olmak isteyen birçok taraf olacağına ve siyasi savaş başlayacağına dikkat çekiyor.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, olası çatışmalar için uyarı yaptı bile. Yönetimin terörle mücadele yetkili Lahur Talabani, “Eğer Bağdat’la diyalog olmazsa ileride Şii milislerle çatışabiliriz. O yüzden çok dikkatli olmamız lazım. Bence bunu engellemenin tek yolu da Erbil’le Bağdat arasında sürekli bir iletişim kurulması” diye konuştu.

Sussex Üniversitesi’nden Kürt uzman Kamran Matin’e göreyse Iraklı Kürtler’in bağımsızlık için yeni bir çaba içine gireceği spekülasyonları artıyor.

Matin, bunun sadece işlevsiz yönetimin Kürt milliyetçilerini sakinleştirmek için dillendirilmiş olabileceğini de belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’da Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’yi ağırladı. Uzmanlar, Iraklı Kürtler’den gelecek olası bir bağımsızlık talebinin ABD tarafından kaosa katkı olarak görüleceği yorumunda bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG