Erişilebilirlik

YPG Halep'te İlerliyor


YPG militanları, IŞİD'in Tel Abyad saldırısında ölen bir silah arkadaşlarının tabutunu taşıyor
YPG militanları, IŞİD'in Tel Abyad saldırısında ölen bir silah arkadaşlarının tabutunu taşıyor

YPG ile Türkiye arasındaki gerilim devam ederken, Suriyeli Kürt grup, Halep’in kuzeyinde ilerlemeyi sürdürüyor. YPG, muhaliflerle Halep arasındaki ana destek yolunu kesmekle tehdit ediyor. Arap medyasına göre yol hala açık ancak aralıklarla keskin nişancıların ateşi altında

Türk ordusu, YPG’nin iddiasını yalanladı ve Suriye topraklarında hedef alınan mevzilerin IŞİD’e ait olduğunu açıkladı. YPG, yaptığı yazılı açıklamada iki Türk tankının Afrin’deki mevzilerini top ateşine tuttuğunu iddia etmişti.

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye’nin Şubat ayından bu yana PYD ve YPG hedeflerini top ateşine tuttuğunu bildirirken, Türk yetkililer açılan ateşe karşılık verdiğini bildiriyor.

Washington, Ankara’dan top ateşine son vermesini isterken, PYD-YPG’ye de kışkırtıcı adımlardan uzak durmaları çağrısı yapmıştı.

YPG ile Türkiye arasındaki gerilim devam ederken, Suriyeli Kürt grup, Halep’in kuzeyinde ilerlemeyi sürdürüyor.

Arap medyası muhalifler ile Halep’in içinde ve çevresinde savaşan YPG militanlarının, Türkiye ile muhaliflerin tek bağlantı yolunu kesmekle tehdit ettiğini belirtiyor.

Suudi El Hayat gazetesinin haberine göre YPG militanları Türkiye ile muhalifler arasında ana güzergah işlevi gören Castello Yolu’nda üstünlük sağladı. Habere göre bölgedeki keskin nişancı ateşi yolun geçici olarak kapanmasına neden oluyor.

“Kürtler Şam rejimini destekliyor”

Suriye İnsan Hakları Gözlem Başkanı Rami Abdel Rahman, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada yolun hala açık olduğunu ve keskin nişancı ateşinin de şimdilik olmadığını söyledi.

Muhalif, Derar El Sami haber ajansı da Rus uçaklarının YPG ile uyumlu olarak Castello Yolu’nu bombaladığını belirtti. Amerika’nın Sesi ise bunu teyit edebilmiş değil.

Suriye güçleri ve milis gruplar geçen hafta, El Nusra ve Ahrar El Şam, yolu kapattıktan sonra karayolunu yeniden açmıştı. Geçen Cumartesi yürürlüğe giren ateşkes IŞİD ve El Nusra’yı kapsamıyor.

Tufts Üniversitesi’nde Doğu Akdeniz çalışmalarına başkanlık eden Nedim Şehadi, YPG’nin muhaliflerle savaşta Suriye rejimine destek verir bir görünümde olduğunu söyledi.

Şehadi,”YPG Şam’a yardım ediyor. Kürtler her zaman ‘kendi toprağımızı koruyoruz’ dedi, ‘bu savaşta tarafsız’ dedi ama artık tarafsız değiller. YPG’nin rolü daha belirgin hale geliyor,” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG