Erişilebilirlik

YPG: 'Ankara Müdahale İçin Gerekçe Arıyor'


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Ankara’daki bombalama eyleminin sorumlusu olarak bir Salih Neccar adındaki YPG üyesini göstermesi sorgulanıyor.

YPG Sözcüsü Redur Halil, Amerika’nın Sesi Kürtçe Servisi’nden Mutlu Çiviroğlu’na yaptığı açıklamada “Salih Neccar diye bir üyemiz yoktur” dedi. Redur Halil, Ankara çıkışlı suçlamaları “asılsız ve yalan” olarak tanımladı. Ankara’da, çoğunluğu TSK personeli 28 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalama eylemiyle hiçbir ilintileri olmadığını kaydeden Redur Halil, “Türkiye, YPG’yi gerekçe olarak kullanıp Rojava ve Suriye’ye müdahalede bulunmak istiyor” dedi.

Redur Halil, Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemediklerini, Türk ordusunun beş gündür Afrin ve Minnak’ı top ateşine tuttuğunu, birçok masum sivilin öldüğünü belirtti. Halil, “Türk topraklarında eylem yapmak bize kalmamış. Böyle bir amacımız da yok. Bu tuzağa düşerek daha kapsamlı bir savaşın yaşanmasını da istemiyoruz” diye konuştu. Halil, Türkiye’de 2 milyondan fazla Suriye vatandaşı bulunduğuna da dikkat çekerek, bunların sorumluluğunun YPG’ye ait olmadığını ifade etti.

Nüfus Kaydı Yok

Amerika’nın Sesi’nden Sirwan Kajjo, Amude’den olduğu belirtilen Salih Neccar’ın nüfus kayıtlarında bulunup bulunmadığını araştırdı. Amude Nüfus Müdürlüğü, Salih Neccar ismini taşıyan bir kişinin resmi kayıtlarda yer almadığını bildirdi.

Amude yetkilileri, “Salih Neccar diye birinin varlığına ilişkin bir kayıt yok” dediler.

'Geleneksel suçlama'

Serbest gazeteci-yorumcu Ali Akel ise, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hergün “terörist” diye damgalamasına rağmen, YPG’nin, ABD ile çok iyi ilişkiler içinde bulunduğu bir dönemde Ankara türü bir bombalama eylemi ile herkesi kendisine karşı döndürmesinin pek anlaşılır olmadığını söyledi.

Akel, “PYD ve YPG’nin Washington ile ilişkileri çok iyi. Başkan Obama’nın Özel Temsilcisi daha kısa bir süre önce Kobani’ye gitti ve onlarla görüştü. Böyle bir durumda neden Türkiye’yi üzerine çekmek istesin? Ankara’daki AKP hükümetinin her terör eylemi gerçekleştirildiğinde PKK, PYD ve YPG’yi sorumlu göstermek gibi bir geleneği var denilebilir diye düşünüyorum” dedi.

PYD Lideri Salih Müslim, Başbakan Davutoğlu’na cevap vererek, “Bizimle alakası yok. Neccar’ı tanımıyoruz. Rojava’ya saldırı için bahane üretmesinler” dedi. YPG, PKK ile bağlantılı olan siyasi parti PYD’nin silahlı kolu.

‘Rejimle Bağlantılı’

Hürriyet Daily News gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, “Türk güvenlik kaynaklarına dayanarak” Neccar Ailesi’nin Şam’daki Beşar Esad rejiminin askeri istihbarat kurumu “Emn ül-Askeriye” ile bağlantılı olduğunu yazdı. Aynı kaynaklar, ilk değerlendirmelerine göre bombalı saldırının asıl hedefinin Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı olduğunu düşündüklerini de ifade ettiler.

Güvenlik uzmanı Metin Gürcan, araç kullanımına işaret ederek, “ilk kez bu tarz bir saldırı oluyor” dedi. Gürcan, “Daha önce intihar saldırıları oldu ama bu tarz değildi” dedi.

Emniyet İstihbarat dairesi Sabri Uzun ise bombanın türünün, IŞİD’e işaret ettiği görüşünü dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG